Bela polja narcis vabijo pod Golico

Pomladni dnevi so primerni predvsem za obisk hribov do snežne meje. Narava se je prebudila. Primorski hribi so že v cvetju. Mogoče se bodo še pred 1. majem, odvisno od vremena, v belo odela tudi pobočja pod Golico v zahodnih Karavankah. Bele narcise, ki jih krasijo, so čudovita paša za oči in dušo. Domačini jih imenujejo ključavnice.

Maja na pobočjih Golice zacvetijo narcise. Foto: STA
Maja na pobočjih Golice zacvetijo narcise. Foto: STA

GOLICA > Cvetje je za kmete bolj ovira, ker morajo s košnjo počakati do konca junija, prav tako tudi živine ne smejo spustiti na pašnike, ker so rožice strupene. Narcise so zaščitene. Vseeno njihova lepota daje območju prepoznavnost daleč naokrog. Največ obiska je prav v mesecu maju, ko je videti več belega kot zelenega. Za ta namen pripravljajo tudi praznik narcis. Datum težko določijo, saj je cvetenje odvisno od vremenskih razmer. Letošnji praznik je predviden 20. maja. Tudi svetovna znana Avsenikova polka je poimenovana po Golici.

Od planine pod Golico se povzpnemo do koče na Golici, ki stoji na višini 1582 metrov, lahko pa se podamo še do vrha Golice (1835 m). Prav po vrhu poteka meja z našo severno sosedo Avstrijo. Če ni megleno, se odpira lep pogled na avstrijsko in slovensko stran. Na slovenski strani je proti vzhodu greben Karavank s Stolom in Košuto, dalje se kažejo vrhovi Kamniških Alp. Na jugovzhodu vidimo gorenjsko ravnino do ljubljanske kotline, celo notranjskih hribov.

Na južni strani pobočja Golice proti vasi Planina pod Golico čez dolino Save je na drugi strani Mežakla. Julijci se širijo proti jugozahodu in zahodu z osrednjim očakom Triglavom in Škrlatico. Nadaljuje se Martuljkova skupina s Špikom; proti zahodu se vleče zahodni del Karavanškega grebena ter Kepo malce severneje. Na avstrijsko stran se vidi dolino Rož, Celovško kotlino s Celovcem in Vrbskim jezerom, zahodno od njega pa tudi manjše Baško in večje Osojsko jezero, ob jasnem vremenu pa tudi Nizke in Visoke Ture z Velikim Klekom.

Dostopne poti na Golico vodijo z več smeri. Primorci se lahko peljemo z vlakom do Jesenic. Hojo lahko začnemo že z železniške postaje. Po cesti je do planine pod Golico slabih pet kilometrov. Pot pelje tudi z Jesenic za Dom Pristava ali iz Javornika preko Javorniškega rovta in doma Pristava.

Pot je tudi iz Hrušice preko Plavškega rovta. Najmanj časa je treba, če se zapeljemo do Planine pod Golico. Od tam je do koče še dve uri in pol, do vrha pa še pol ure. Tisti, ki imajo radi dolge različice, pa se lahko odpravijo na Dovje in preko Rošce spustijo na Dom pod Golico. Poti je veliko, izbrati moramo močem in času primerno. Niso zahtevne, ponekod so kar strme in ob mokrem terenu lahko precej zdrsne.

Previdnost ni nikoli odveč. Vsekakor potrebujemo za hojo primerno planinsko obutev in oblačila. Malico si lahko privoščimo v koči pod Golico, saj je koča odprta od maja do septembra.

LIDIJA VONČINA

Prispevek je nastal v sodelovanju s Planinskim društvom Nova Gorica.


Najbolj brano