Tekmovanje je že preraslo v festival

Koprski Klub tradicionalnega karateja Tora je gostil in uspešno izpeljal celodnevno mednarodno prireditev za Pokal mesta Koper 2017. Zaradi množične udeležbe in temeljne filozofske usmeritve tradicionalnega karateja, pa bi pojem tekmovanje lahko kar razširili v festival.

Tradicionalni karate: usklajenost gibov, čustev in duha Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tradicionalni karate: usklajenost gibov, čustev in duha Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tradicionalni karate je starodavna japonska samoobrambna borilna veščina. Njeno bistvo je delovanje telesa in uma kot celote, kar pomeni usklajenost gibov, čustev in duha. Tradicionalni karate je čista borilna veščina, katere cilji so osebni razvoj, premagati sebe prek treninga in harmonija z vsem okoli sebe. Vzhodnjaškim filozofskim izhodiščem pa so po drugi svetovni vojni zahodnjaki dodali športni predznak in od 70. let prejšnjega stoletja je karate globalni hit. Tudi zato ni presenetljivo, da se je Pokala mesta Koper 2017 udeležilo 350 tekmovalcev iz Slovenije, Italije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

“Skupaj se je zvrstilo prek 500 nastopov in z udeležbo smo zadovoljni. To tekmovanje je pomembno, saj združuje različne federacije karateja, tu pa vsi tekmujemo pod enotnimi pravili. Sodobni karate je usmerjen pretežno v športne, tekmovalne nastope. Mi pa z ohranjanjem izvirnega, tradicionalnega karateja skušamo ohraniti veščine, iz katerih potem tudi športni karate črpa osnove. Brez teh tradicionalnih osnov tekmovanja v športnem karateju ne bi obstajala,” je povedal Miroslav Gavran iz KK Tora Koper, ki je gostil prireditev.

Celodnevni program se je na tatamijih športne dvorane OŠ Koper pričel že zgodaj dopoldne, prvi pa so nastopili starejši karateisti. V popoldanskem delu so prizorišče zasedli mlajši športniki. Tekmovalci in tekmovalke so bili razdeljeni v devet starostnih skupin, pomerili pa so se v katah (prikazi tehnik) in kumiteju (borbe), v ekipni ter v posamičnim konkurenci.

“Tovrstna tekmovanja so predvsem test za mlajše športnike, saj otroci nabirajo izkušnje in primerjajo znanje z vrstniki. To sicer počnejo že v klubskih okoljih, na tekmovanjih pod okriljem zveze pa je vse še na bolj zahtevnem nivoju. V Sloveniji je malo podobnih mednarodnih prireditev, čeprav je Koper predlani gostil svetovno, Kranjska Gora pa lani evropsko prvenstvo,” je dejal predsednik Slovenske zveze tradicionalnega karateja Marko Mitrović.

Že dan pred Pokalom mesta Koper so na OŠ Anton Ukmar pripravili zbor otrok SZTK 2017, popoldan pa je tam potekal tudi zelo dobro obiskan odprti karate seminar pod vodstvom največjega mojstra karateja v Sloveniji - Japonca Takashija Tokuhise. Za karate pa se zagotovo obetajo še boljši časi, saj bo na naslednjih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu končno le prisoten, čeprav še ni dokončno sprejet v olimpijsko družino. SANDI JERMAN


Najbolj brano