V novi številki Primorskih novic preberite

Po zaprtju obalne ceste skozi tunel pod Markovcem vozijo trije dodatni Arrivini avtobusi. Opravljen imajo tehnični pregled, kar naj bi pomenilo, da so varni. Vozniki niso povsem prepričani, da je res tako. Še posebej opozarjajo na bel avtobus z mariborsko registracijo. Imel naj bi kar 1,235.000 prevoženih kilometrov.

Avtobus z mariborsko  registracijo naj bi imel kar 1,235.000  
prevoženih kilometrov. Foto: Alenka Penjak
Avtobus z mariborsko registracijo naj bi imel kar 1,235.000 prevoženih kilometrov. Foto: Alenka Penjak

Poveljnik tankerja ni sam poklical na pomoč

Odpoved avtomatskega pilota in neizkušenost poveljnika; to dvoje bi lahko bilo med vzroki za to, da se je tanker Capodistria v noči na nedeljo s hitrostjo kar osem vozlov zaril v morsko dno pri Debelem rtiču. A preiskava še poteka. “Imeli smo veliko srečo v nesreči, da skale niso prebile dna tankerja. Če bi se razlilo 200 ton mazuta, bi imeli veliko ekološko katastrofo in bi lahko na naši obali pozabili na turizem in marikulturo,” pravi direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Kako omiliti tovorni promet na cesti pod Brkini

Velike hitrosti, nepregledno število tovornjakov in hude prometne nesreče so težave, na katere opozarjajo prebivalci vasi med Kozino in mejnim prehodom Starod. Ob tragični nesreči februarja letos pa so se na občini odločili, da skličejo okroglo mizo, na kateri so se pogovorili o prometni problematiki v občini. Cesta med Starodom in Krvavim Potokom (G1-7) je bila od nekdaj obremenjena, vendar pa se je promet občutno povečal najprej po letu 2001, ko je Direkcija RS za infrastrukturo prepovedala težak tovorni promet med Postojno in Ilirsko Bistrico, in nato še dodatno po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo, saj od takrat tovornjakov na meji ne pregledujejo več.

Imel je ponarejeni dovoljenji za kategorije A, B, C in E

Suzana Škrlj, nekdanja uradnica sežanske upravne enote, je še na prostosti, čeprav je sodba, po kateri jo čaka pet let in šest mesecev zapora, pravnomočna že od novembra lani. Na koprskem sodišču si medtem kljuko na vratih sodnih dvoran podajajo vozniki, ki jim je nekdanja uradnica izdala ponarejena vozniška dovoljenja različnih kategorij. Doslej so vsi priznali krivdo, bilo jih je že več kot 30. Tožilstvo je obtožbo vložilo proti 65 ljudem, dva sta umrla, eden pa je imel srečo, saj je pregon zastaral.

Rejci tarnajo, da živali po cepljenju poginjajo, stroka miri

Do konca marca bodo v Sloveniji vse krave, ovce in koze cepljene proti bolezni modrikastega jezika. Na Krasu in v Brkinih pa nekateri rejci sumijo, da cepljenje pri živalih povzroča pogine in splave, saj so teh našteli več kot v prejšnjih letih. Ker prihajajo podobne informacije tudi iz drugih delov Slovenije, je za 4. aprila napovedano srečanje rejcev, pristojne veterinarske uprave in strokovnjakov.

“Kakija pred 20 leti nisi mogel prodati”

“Najodmevnejši je praznik kakijev, organiziramo pa še praznik artičok, čistilne akcije, prireditve ob začetku in zaključku turistične sezone, pa še številne lokalne dogodke,” našteva Gianfranco Giassi, predsednik Turističnega društva Solinar Strunjan, ki letos praznuje 20-letnico delovanja. S promocijo avtohtonih in ekološko pridelanih vrst - kakijem in artičokam bodo dodali še jagode - so se uspešno povezali s turizmom.

E.G.O. spet zadišal cerkljanski kapital

Na drugi sodni obravnavi glede ničnosti lanske septembrske skupščine Certe Holdinga je sodnica napovedala razsodbo v tednu dni. Medtem v Cerknem znova vlada preplah med delničarji holdinga. Največja družba Eta, ki je v njegovi četrtinski lasti, je napovedala ponovno korenito zmanjšanje kapitala. Medtem ko se je lastniška struktura holdinga korenito spremenila z nakupom delnic po evro in manj, je Certa delnice holdinga v lastni portfelj odkupila za 1,92 evra.

Začenja se boj za direktorja

Okrog tega, kdo naj vodi Goriški muzej, se bodo politična kopja očitno še krepko lomila. Še preden je kadrovska komisija objavila nov razpis za direktorja, se je 12 mestnih svetnikov podpisalo pod zahtevo, naj kadrovska komisija mestnega sveta razreši svet zavoda muzeja.


Najbolj brano