Koper še brez programa za kulturo

Združena levica je koprskemu občinskemu uradu za družbene dejavnosti in razvoj podala pobudo, da v čim krajšem času pripravi lokalni program za kulturo Mestne občine Koper za štiriletno obdobje.

Maja Tašner Vatovec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Maja Tašner Vatovec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Vse lokalne skupnosti bi morale tako, kot veleva zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, sprejeti lokalne programe za to področje že na začetku leta 2014. To bi morale storiti za obdobje štirih let, pri čemer lahko program vsebuje tudi dolgoročne usmeritve, ki presegajo to obdobje.

“V tem času so programe sprejele skoraj vse mestne občine, z izjemo Novega mesta, Murske Sobote in Kopra,” opozarja koprska občinska svetnica iz vrst Združene levice (ZL) Maja Tašner Vatovec. Kljub določilom 14. člena, ki predvideva izjemo za lokalne skupnosti brez statusa mestne občine, je tak dokument sprejelo več ko 40 občin v Sloveniji, še dodaja.

V ZL pozivajo koprski občinski urad za družbene dejavnosti in razvoj, naj upošteva določbe zakona, zlasti pa naj sestavi program, ki bo v svojih temeljih “egalitaren in participatoren, da bodo torej na njegovi podlagi lahko svoj interes v kulturi izvajale vse skupine s skupnim sodelovanjem in delovanjem v občini”.

Kako se bodo v koprski občini lotili tega vprašanja in priprave programa, bo znano na seji koprskega občinskega sveta, ki bo v četrtek. Takrat bodo svetnici namreč odgovorili na njeno pobudo.

NH


Najbolj brano