Prismuknjeni in zaljubljeni

Iz živahne in igrive delavnice našega cenjenega mladinskega pisatelja so priskakljale duhovite zgodbice, ki zmorejo zabavati tako otroke kot otroke le po srcu.

Prismuknjeni junaki, ki jim sledi Peter Svetina (1970), se požvižgajo na logiko in naravne zakonitosti. Raje potujejo po labirintih domišljije in besednih iger. Denimo, avtobus z godbo na pihala zapelje v luknjico, ki jo otroci skopljejo na cesti, da bi se igrali s frnikolami. Glasbeniki zatem iz luknjice zlezejo s pomočjo lestvice, ki jo zaigrajo na svoja glasbila.

Več zgodb se po nizu norčij in humornih zapletov izteče v lep ljubezenski epilog. Tu sta naslovni sosed, ki ga ljubezenska čustva dvigujejo na tla, in njegova ljubljena Jolanda, ki jo misel na soseda prav tako dvignejo v zrak, pa babica, ki z mikserjem vred pade v srce smrčečega dedka, pa komar, ki združi črpalkarja in trgovko, pa novinar, ki s pomočjo tujih sanj sestavlja zmagovite številke za loto, in ženska, ki se ji je na kabrioletu pokvarila premična streha, zato zdaj vseskozi potuje, da bi se ognila dežju ... Vsi so na koncu srečni, med njimi tudi - pozor: literarna aluzija - gospod Kravos, ki rad zahaja v kavarno Pri svetem Marku. AG

Peter Svetina: Sosed pod stropom, ilustriral Peter Škerl, KUD Sodobnost International, 97 strani, cena 19,90 evra.


Najbolj brano