Prikaz nasprotnih dejstev

V članku Škofjoti bi sprejeli največ dve družini, objavljenem na spletni strani Primorskih novic 13. marca 2017 je novinarka med drugim zapisala, da Vlasta Vežnaver od ministrstva za notranje zadeve terja pojasnila, na podlagi katerih kriterijev je država izbrala prav hostel na Škofijah, saj po vedenju civilne iniciative objekt nima urejene požarne varnosti, da so nejasnosti pri solastništvu terase, da kanalizacijski sistem ni projektiran za tako veliko število ljudi, in da bi se našlo še kaj.

Zapisano ne drži. Nepremičnina je zgrajena skladno z gradbenim dovoljenjem in ima uporabno dovoljenje z namembnostjo za gostinski lokal s prenočišči. Vsi očitki o domnevni neustreznosti objekta, neurejenosti požarne varnosti ter kanalizacije so tako v celoti neutemeljeni.

Porazdelitev izvajanja zakonsko predpisanih ukrepov varstva pred požarom je pogodbeno dogovorjena med najemnikom in najemodajalkama. Solastništvo splošnih skupnih delov je razvidno v zemljiški knjigi in ni sporno.

Nadalje je v članku zapisano, da Vežnaverjeva in njeni somišljeniki sumijo, da gre za slamnati lastnici te nepremičnine, da je torej v ozadju nekdo drug, in da je zadeva zrela za prijavo na protikorupcijsko komisijo. Sumi nimajo nobenega temelja v realnosti. Lastnici sta vpisani v zemljiško knjigo in upravljata z nepremičnino v lastnem imenu. Za nastanitev beguncev s priznano mednarodno zaščito je MNZ nepremičnino izbral na podlagi javnega razpisa.

Koprska svetnica SDS Mojca Hilj Trivič se je javno spraševala o problemu prehranjevanja družin, ker naj bi bila v objektu zgolj čajna kuhinja. Navedeno ne drži. Najemodajalki v dogovoru z najemnikom v objektu zagotavljata opremljeno skupno jedilnico in kuhinjo v skupni površini cca 100 m2, kjer bodo uporabniki lahko sami skrbeli za svojo prehrano.

MAJA SUBOTIĆ in MATEJA DEŽMAN BRILI, po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o.p., d.o.o.


Najbolj brano