Med Rimljani in Jamesom Bondom

Ta strip je prepoln nasilja, v njem se vrstijo tako vojaške bitke kakor vaški pretepi, pa vendar je zelo zabaven in mlade obenem nevsiljivo poučuje o davni zgodovini. Kultni Asterix se v slovenskem prevodu spet oglaša z novima zvezkoma.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

Naslovnega junaka, bistroumnega galskega bojevnika, ob katerem je vselej njegov nadnaravno močni, obilni in ne prav inteligentni prijatelj Obelix, sta leta 1959 ustvarila pisec René Goscinny (1926-1977) in ilustrator Albert Uderzo (1927). Zgodbice o neuklonljivi galski vasici, ki se s pomočjo čarobnega napoja upira velikemu Rimskemu imperiju, so doslej zapolnile že 36 epizod; zadnji dve sta po Uderzojevi upokojitvi podpisala Jean-Yves Ferri in Didier Conrad.

Mogočni opus se postopoma in sistematično razrašča tudi v slovenščini - tokrat smo dobili 15. in 26. epizodo. Prva je v izvirniku izšla leta 1970 in sta jo podpisala oba Asterixova očeta, druga pa leta 1981 in jo je Uderzo v vlogi tako scenarista kot ilustratorja posvetil pokojnemu Goscinnyju.

René Goscinny in Albert Uderzo: Razprtije, Graffit, prevedel Mitja Roner, 48 strani, cena 14,95 evra; Albert Uderzo: Asterixova odisejada, prevedla Kristina Šircelj, 48 strani, cena 14,95 evra (trda vezava).

V obeh skuša slovita galska junaka pokoriti sam Julij Cezar - v Razprtijah med Galce pošlje možaka, ki povzroči prepir, kjerkoli se pojavi. Zgovorno je že njegovo ime: Kaj Mazabregum (pri tovrstnih poimenovanjih in drugih besednih igrah se pokažejo prevajalčeve veščine). Avtorja, ki sta tudi izvrstna parodista, sta strip prepredla še z duhovitimi drobci, ki kratkočasijo zlasti starejše, podučene bralce, denimo z namigi na Brutov umor Julija Cezarja.

Še kompleksnejša in zanimivejša je Asterixova odisejada, kar je pravzaprav presenetljivo, saj Uderzo tokrat ob sebi ni imel genialnega Goscinnyja. V razgibani pripovedi Julij Cezar in šef rimske tajne policije Primojverij med Galce pošljeta vohuna - Nulanula-Sekstix je tako z imenom kakor zunanjo podobo in veščinami poklon igralcu Seanu Conneryju in njegovemu Jamesu Bondu, pa tudi v drugih likih je mogoče prepoznati resnične osebnosti - v enem od stranskih celo Goscinnyja.

Zgodba junake popelje v Betlehem in Jeruzalem, religija se prepleta z zgodovino, v prikazu kaotičnega bojevanja med plemeni pa Uderzo ponazori zapletene nemire na Srednjem vzhodu v moderni dobi. Ne manjka niti nafta, ki pa nazadnje konča v morju - bojda prvo razlitje v zgodovini.

O Asterixu bomo letos še slišali in brali. Že zavoljo jubileja - Uderzo jih bo 25. aprila dopolnil 90.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano