780 glasbenikov iz 22 držav

V Goriških brdih se je ta teden začelo deveto mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin Svirel. Skoraj 800 prijavljenih mladih glasbenikov iz več kot 20 držav kaže na veliko zanimanje in razsežnost festivala, ki se uvršča med največje v tem delu Evrope. Na Goriškem bodo ostali do 9. aprila.

V novogoriški konkatedrali se te dni merijo glasbeniki na 
instrumentih s tipkami. Foto: Mateja Pelikan
V novogoriški konkatedrali se te dni merijo glasbeniki na instrumentih s tipkami. Foto: Mateja Pelikan

DOBROVO, NOVA GORICA>“V Goriških brdih nas domačini podpirajo in zdi se nam, da klasična glasba sodi v to okolje. Ljudje so naveličani koncertov v dolgočasnih dvoranah in tekmovanj v glasbenih šolah, zato poskušamo tekmovanja in koncerte izvajati na lokacijah, ki tako glasbenikom kakor poslušalcem omogočajo navdih,” je na nedavni novinarski konferenci v Goriških brdih povedal producent festivala Gorazd Božič.

Na tekmovanje se je letos prijavilo rekordnih 780 udeležencev iz 22 držav. Prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Belgije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kanade, Nemčije, Madžarske, Poljske, Portugalske, Srbije, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA. Letos je bilo prijav za 15 odstotkov več kot lani, a jih je organizator prvič omejil, da lahko zagotavlja kakovostno izvedbo. Tekmovanje bo razdeljeno na šest disciplin v treh sklopih in devet starostnih kategorij. Na prvem, ki že poteka in se bo sklenilo jutri, se v novogoriški konkatedrali merijo glasbeniki na instrumentih s tipkami.

Od torka do nedelje, 2. aprila, bodo na gradu Dobrovo tekmovali godalci, sočasno pa v vili Vipolže tekmovalci na brenkalih. Tekmovanje bodo od torka, 4. aprila, do nedelje, 9. aprila, sklenila pihala v gradu Dobrovo ter trobila in tolkala v vili Vipolže. Tudi letos se bodo poleg delavnic in tekmovanj zvrstili številni koncerti žirantov in profesorjev, na katerih bodo sodelovali ugledni glasbeniki v komornih zasedbah iz Slovenije in Avstrije.

Na festivalu se bo zvrstilo 12 dogodkov na osmih krajih v Brdih in na Goriškem. Božič izpostavlja predvsem novo ponudbo Menu et Music, ki predstavlja novo tržno nišo in klasično glasbo povezuje z vrhunsko kulinariko. Zaživela bo v hotelu San Martin in na domačiji Kabaj.

Med festivalskimi dogodki so tudi trije zaključni koncerti, na katerih se bodo finalisti predstavili pred častno komisijo, najboljšim pa bodo podelili nagrade. STA


Najbolj brano