Zvesta kulturi, radiu in - sebi

Neva Zajc, novinarka in urednica, je vse svoje poklicno življenje predana in zavezana kulturi, umetnosti ter Radiu Koper. Danes ji je RTV Slovenija podelila nagrado za življenjsko delo. Pravi, da je nagrade izjemno vesela, ker jo dobiva iz hiše, kjer je preživela celo poklicno pot: “Nagrad je kolikor hočeš, a taka, ki jo dobiš v svojem poklicu ter od ljudi, s katerimi delaš, ima posebno vrednost. Pomeni mi priznanje, da nisem zgrešila poti, za katero sem se odločila, in potrditev, da sem ostala zvesta poklicu in sebi.”

“Neva je radio in radio je Neva!” Tako so med drugim zapisali na RTV Slovenija o nagrajenki 
Nevi Zajc, ki je tudi dolgoletna mentorica študentom, ki si želijo v novinarski poklic.   Foto: Matej Kolaković
“Neva je radio in radio je Neva!” Tako so med drugim zapisali na RTV Slovenija o nagrajenki Nevi Zajc, ki je tudi dolgoletna mentorica študentom, ki si želijo v novinarski poklic.  Foto: Matej Kolaković

KOPER > Glas Neve Zajc je v ušesih radijskih poslušalcev neločljivo povezan z gledališčem, filmom, literaturo, likovno umetnostjo, torkovo večerno oddajo Iz kulturnega sveta pa tudi z intervjuji s številnimi domačimi in tujimi velikimi umetniškimi imeni. Pravi, da je imela srečo, ko si je izbrala poklic ter znotraj njega še področje, ki jo zanima, ji leži in jo opredeljuje: “Niti enkrat v vseh teh letih se na Radio nisem odpravila s težkim srcem, čeprav sem domov večkrat odhajala tako utrujena, da mi ni bilo nič več jasno.”

“Poklic je izgubil na veljavi”

Z novinarstvom se je srečala v Ljubljani: med študijem francoščine in angleščine na Filozofski fakulteti se je kalila na Radiu Študent. Še preden se je na Radiu Koper leta 1981 zaposlila, je z njim preživela približno deset poletij in med prakso pridobila precej dragocenih izkušenj. Od takrat smo zamenjali državo, družbeni in ekonomski sistem, močno pa se je spremenilo tudi novinarstvo: “Ko sem prišla v službo, smo zelo verjeli v to, da lahko spreminjamo svet. Danes le še malokdo verjame, da za svet lahko še kaj naredi, pa četudi je ta v tako strahoviti krizi, da huje ne more biti. Takrat je bilo vse lažje, a smo nosili neko veliko odgovornost in se veselili plemenitih dejanj. Poklic je izgubil na veljavi,” ugotavlja Neva Zajc. Prepričana je, da bi moralo slovensko novinarstvo “pogumno, natančno, odgovorno ter vztrajno trkati na vest tistih, ki ga lomijo”.

Odnos do kulture v medijih in družbi pa bi moral biti tak, kakršnega jo je naučila mentorica, dolgoletna urednica na Radiu Koper Vesna Čehovin. “Takrat so bili do kulture izjemno pozorni, dojemali so jo kot nekaj konstitutivnega in pomembnega za družbo in državo. Danes ni več tako - odnos do je vse kulture bolj plitev, površen in pavšalen,” pojasni in doda, da jo skrbi, ker kulturo vse prevečkrat dojemamo zgolj kot okrasek. “S tem delamo ustvarjalnosti in umetnikom velikansko krivico. Velikokrat naletim na žalostne zgodbe slovenskih umetnikov in se čudim, da lahko sploh preživijo. To ni dober obet za prihodnost.”

Poudarek naj bo na regionalni informaciji

Svoji “prvi hiši” - Radiu Koper in Regionalnemu RTV centru Koper Capodistria želi, da se potrudi in dokaže svoj “raison d'etre”, smisel obstoja, ki je ob meji zelo poseben, “in da ne dovoli, da njegov pomen zreducirajo ne nekaj banalno-lokalnega”. Nacionalni radioteleviziji pa letošnja nagrajenka RTV Slovenija polaga na srce: “Zavedati se moramo, da smo javni servis. In ena od nalog javnega servisa je tudi to, da je pozoren do regionalne informacije in da dela lokalni program.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano