Nov zaplet na sodišču: Popovič sodišču predložil zdravniško opravičilo

V današnjem nadaljevanju sojenja koprskemu županu Borisu Popoviču v zadevi kopališče se je znova zapletlo. Popovič je namreč sodišču predložil zdravniško opravičilo, sodni senat pa je sklenil, da se cenilca Milana Rusa zasliši izven glavne obravnave. Temu je Popovičeva obramba nasprotovala in zaradi "nelegitimnosti postopka" zapustila dvorano.

Borisa Popoviča danes ni bilo na sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Borisa Popoviča danes ni bilo na sodišču. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Koprsko okrožno sodišče je zdravniško opravičilo župana prejelo danes zjutraj. Obramba se z zaslišanjem cenilca Rusa v nenavzočnosti prvoobtoženega Popoviča ni strinjala, tudi tožilka Nataša Valentič Kuštra pa je ugotavljala, da kljub želji po pospešitvi postopkov sodišče brez dodatnega preverjanja ne more nadaljevati glavne obravnave.

Po daljšem premoru je predsednica senata Meri Mikac naznanila sklep senata, da ni mogoče z gotovostjo zaključiti, ali je Popovičeva odsotnost upravičena, zato se naroka v glavni obravnavi ne more opraviti. Obenem pa je senat odločil, da se izvedenca zasliši izven glavne obravnave.

Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju, očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, in nato družbi BPC podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih, s čimer naj bi oškodovali občinski proračun.

Temu je obramba ostro nasprotovala. Odvetnik Uroš Čop je opozoril, da je prav Rusova cenitev predstavljala temelj obtožnice in da Popovič vztraja pri prisotnosti ob zaslišanju prič. Odvetnica Urška Naglič pa je poudarila, da gre za kršitev načela neposrednosti, kot ga določa evropska konvencija o varstvu človekovih pravic. Zaradi "nelegitimnosti postopka", kot se je izrazil Čop, so nato odvetniki ter tudi soobtožena Sabina Mozetič in Rafko Klinar zapustili sodno dvorano.

Sledilo je zaslišanje cenilca Rusa, ki je povzel ugotovitve iz poročila, ki ga je pripravil leta 2009. Med drugim je izpostavil, da je bil posel glede podelitve stavbne pravice družbi BPC takšen, da nobenemu drugemu podjetju ni bilo omogočeno, da bi zanj konkuriral. Glede izračuna višine mesečnega zneska za podelitev stavbne pravice na gostinskih objektih kopališča za dobo 35 let pa je Rus popravil svojo prvotno oceno, pri čemer je priznal napako pri uporabi višine obrestne mere. Kljub temu bi popravljen mesečni znesek po njegovem prepričanju znašal 4400 evrov. Za primerjavo je cenilec Vojko Krulc s svojimi izračuni prišel do precej nižje vrednosti 1700 evrov mesečno.

STA


Najbolj brano