Popovič: Za eno družino bom kril stroške jaz osebno

Koprski občinski svetniki so na današnji seji sprejeli sklep, s katerim so pristali na sprejem do 50 beguncev z mednarodno zaščito, a ne na eni lokaciji, pač pa v več stanovanjih v različnih krajevnih skupnostih.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Sam osebno bom poskrbel za stanovanje skupaj s stroški za eno družino, nogometni klub - namesto da plačuje tistim, ki jim ni nič dolžan, bo poskrbel za dve stanovanji. Dobili smo tudi več pobud podjetnikov in drugih posameznikov, ki so pripravljeni pomagati,” je dejal koprski župan Boris Popovič, ki se je tokrat izjemoma udeležil seje koprskega občinskega sveta. Sklical ga je na pobudo občinske svetnice Mojce Hilj Trivič (SDS).

Prihodnji teden odločitev glede Škofij

“Počakali bomo na uradne predloge koprske občine in v naslednjem tednu nanje odgovorili,” je dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki se je na povabilo občine prav tako udeležil seje. “Vsaka pomoč je dobrodošla, tudi s strani posameznikov. Osebno pa sem nekoliko skeptičen do takih rešitev, ki namesto integracijske hiše predvidevajo razpršenost namestitve. Gre namreč za preizkušen model, s katerim imamo dobre rezultate,” je povedal. Po njegovih besedah je namestitev v integracijski hiši primerna za tiste begunce, ki so pridobili mednarodno zaščito, a si morajo urediti še vse dokumente in se naučili osnov slovenskega jezika, da bi se lahko nato samostojno naselili nekje drugje. “Če so ti ljudje razseljeni, je delo z njimi zelo otežkočeno in zato to ni uresničljivo,” je menil.

Krajanka Škofij in občinska svetnica Koper je naš Vlasta Vežnaver je državnega sekretarja Šefica pozvala, naj pokaže pogodbo za najem hostla, v katerem bi vzpostavili integracijsko hišo. Zagrozila je tudi, da se bodo krajani takim načrtom uprli, četudi s traktorji. Šefic ji je odgovoril, da bo o njeni zahtevi za razkritje pogodbe odločila pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja. V primeru razdrtja pogodbe pa, je še povedal, država ne bi imela nobenih obveznosti, saj objekta še niso prevzeli.

V koprskem občinskem svetu sicer ni nikogar, ki bi podpiral umestitev integracijske hiše za 50 beguncev z mednarodno zaščito v hostlu na Škofijah, kakor je določilo ministrstvo in čemur so se uprli krajani Škofij. Vsi pa podpirajo razpršeno naselitev.

Eno stanovanje Popovič, drugo nogometni klub

“Pripravljeni smo sprejeti 50 beguncev! Ne moremo pa jih sprejeti na Škofijah, ker so premajhne, da bi si to privoščili,” je še izpostavil župan Popovič. Po njegovih besedah je edini način, da bi begunce sprejeli, ta, da bi to storili široko odprtih rok, saj je le v tem primeru integracija lahko uspešna in postane primer dobre prakse. Poudaril je tudi, da se prihoda beguncev ne boji in da jim je treba pomagati. Ob tem pa je dodal: “Če bi imeli integracijsko hišo, bi jo po enem letu begunci zapustili in šli v privatne namestitve, potem bi na njihovo mesto prišli novi in tako naprej - dokler beguncev ne bi bilo več kot domačinov.”

Koprska občinska svetnica Polka Boškovič je po sprejetju sklepa o razpršeni namestitvi beguncev poudarila, da je nasprotovanje integracijski hiši neumestno, saj gre za prehodno rešitev za begunce, ki traja od treh mesecev do največ enega leta. Namesto na Škofije pa bi jo sama umestila v središče Kopra, še najenostavnejša možnost se ji zdi Tomosov blok.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano