Ferrari na snegu

Kdo bi si mislil, da bo slovensko alpsko smučanje najuspešnejše v formuli ena te panoge - v smuku? Glede na to, da v državi nimamo niti ene proge za trening te discipline, je to tako presenetljivo, kot da bi kdo od naših avtomobilistov s ferrarijem treniral na poligonu varne vožnje v Vranskem in potem uspešno dirkal v formuli ena. In vendar se je še enkrat pokazalo: kjer sta volja in znanje, je tudi pot do zmag.

Ilka Štuhec, ki v rodnem Mariboru lahko od hitrih disciplin za silo trenira le superveleslalom, je svetovnemu naslovu v smuku in malemu kristalnemu globusu za kombinacijo včeraj kot prva Slovenka dodala še smukaški globus. Tina Maze, ki ji je leta 2013 do tega zmanjkala točka, je dobila naslednico.

Do realizacije talenta je pri obeh prišlo po uvedbi samostojnih ekip - po letih tavanja od mladinske proti članski svetovni slavi. Tudi glede vsestranskosti se Ilka bliža Tini, saj ji je na dosegu še mali globus v superveleslalomu. So pa tudi razlike. Ilka je zmogla preboj v vrh po seriji padcev, ki so se končali na operacijskih mizah. Temu se je Tina uspela izogniti, a je kljub temu marsikdaj delovala trpeče. Nova štajerska zvezda je s svojo odprtostjo in prevladujočo vedrino prinesla v slovensko smučanje svež veter tudi izven prizorišč boja z uro.

Težke preizkušnje, v katerih sta ji osebnostno in strokovno brezkompromisno stali ob strani mama in njena smučarska serviserka Darja Črnko, so jo izbrusile do visokega sijaja, ki bo prav prišel našim športnim funkcionarjem, ko se bodo v predolimpijskem obdobju borili za izdatnejšo denarno podporo alpski reprezentanci. Sočasno bo treba pospešiti dejavnosti za ureditev poligona za hitre discipline (načrti za primerne proge na Pohorju in na Kobli obstajajo) in za ohranjanje hirajočih malih primestnih smučišč, kjer začenjajo s prvimi zavoji najmlajši. Malih smučarjev je vse manj. Če bodo smučali le otroci bogatih, bo večina nadarjenega podmladka ostala neodkrita, povprečnežev pa niti najboljši trenerji s polno blagajno ne morejo razsvetliti.


Preberite še


Najbolj brano