Country je Slovencem zelo blizu

Ameriki zvezdniški country pevec Dale Watson je med turnejo po velikih evropskih mestih v nedeljo kot po čudežu pristal v vasi Kneža v Baški grapi. Tja sta ga privabila Anica in Tone Prešeren, ki sta se z njim spoznala na country festivalu v teksaškem Austinu.

Dale Watson je s skupino Lone Stars navdušil z originalnim countryjem in različicami, predvsem pa z neposrednostjo. Foto: Neva Blazetič
Dale Watson je s skupino Lone Stars navdušil z originalnim countryjem in različicami, predvsem pa z neposrednostjo. Foto: Neva Blazetič

KNEŽA > Koncert na Kneži, med katerim je dvorana pela in plesala, je Dala Watsona tako očaral, da je obljubil vrnitev - v Slovenijo bo čez leto ali dve spet prišel na motoristične počitnice brez koncertov. Okoli ga bosta peljala prav tako motorista Anica in Toni Prešeren, morda bo zraven tudi Rok Ferengja, ki je s svojo skupino ogrel občinstvo. Koncert je organiziralo TD Sopota Kneža.

“Običajno skupaj s skupino Lone Stars z odra vlivamo obiskovalcem energijo. Na Kneži je bilo obratno. Ljudje so nam dali več, kakor smo mi njim,” je bil po koncertu navdušen prekaljeni in vsega vajeni Watson. “Moje edino pravilo v dolgoletnem koncertiranju s približno 300 nastopi letno je, da moramo uživati. Sicer ne bi zmogli. Kneža mi bo ostala v spominu, ker smo se res zabavali.“

“Lažem, ko pijem!”

Domačini so med koncertom k odru prinašali najrazličnejše pijače, med drugim tudi borovničevo žganje, kar je pevec takoj nadgradil s pesmijo Fatsa DominaBlueberry Hill.

Ko so mu ponudili še slovenska piva, je odločno povedal: “Ne pijem veliko!” Hkrati se je takoj pošalil z eno svojih najbolj znanih pesmi I Lie When I Drink, v kateri pripoveduje, da mu ni verjeti, ko pije, in da pije veliko. A glede na to, kako zdravo deluje pri svojih več kot 50 letih, je pri pijači zagotovo zadržan.

Watson je v Evropi znan predvsem med poznavalci, toda v Ameriki je med vodilnimi country glasbeniki. O tem pričajo tudi številne izdane zgoščenke in koncerti z več tisoč oboževalci. Ni zanemarljivo, da se med njegove oboževalce uvršča tudi svetovno znani Willie Nelson.

Pesmi iz srca

Dalove pesmi prihajajo iz osebne izkušnje in iz srca: “Če ustvarjaš pošteno, dobiš odziv. Moja glasba je plesna, namenjena zabavi ljudi, toda hkrati je osebna izpoved o življenjskih izkušnjah. Začutil sem, da so ljudje na Kneži, torej Slovenci, zaznali moje sporočilo. V Sloveniji sem nastopal štirikrat, prvič leta 1996. Opažam, da ste odprti do glasbe.”

Bogato ustvarjalnost razkrivata dve lani izdani zgoščenki. Under the Influence pripoveduje, kateri glasbeniki so vplivali nanj, ko se je podal v glasbene vode pri rosnih 12 letih.

Poznavalec glasbe Peter Pavletič ni bil presenečen, da je country glasba Slovencem blizu; “Je glasba ameriških priseljencev. Izhaja torej iz nas. Pred časom sem gostil znanko iz Amerike. Med poslušanjem slovenske glasbe je presenečeno rekla: pa saj to je country!”

Pevec in motorist Rok Ferengja dodaja: ”Od mladega mi je ta glasba blizu. Če v muziki začutiš strast, je dobra, in v Dalovi glasbi strast zagotovo je.”

Podjetnika Anica in Tone sta Watsona spoznali po naključju prek soseda v Ljubljani Petra Orešiča, ki na slovenskih radijskih valovih promovira country v vseh njegovih niansah. Dala pozna že dolga leta. Ko jima ga je predstavil na skupni poti po Ameriki, je iskra takoj preskočila.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano