Iščejo prostovoljce, ki ljubijo pekoče

Na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem bodo izvedli klinično študijo, s katero želijo ugotoviti, ali ima redno uživanje pekočih omak vpliv na zdravje. Iščejo udeležence, moške in ženske, stare od 35 do 55 let.

Študija fakultete za vede o zdravju bo pokazala, kako 
blagodejno vpliva čili na zdravje. Foto: Ilona Dolenc
Študija fakultete za vede o zdravju bo pokazala, kako blagodejno vpliva čili na zdravje. Foto: Ilona Dolenc

IZOLA > Študijo bodo izvedli v okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja v sodelovanju s koprskim proizvajalcem pekočih omak, podjetjem Gorki chili. Vplive kapsaicina (snovi, ki daje pekočim paprikam ostrino) na zdravje bodo preiskovali pri 15 ženskah in 15 moških, starih med 35 in 55 leti.

Kapsaicin in njegove sorodne spojine, kapsaicinoidi, zaradi domnevnih zdravilnih učinkov vedno bolj pridobivajo na veljavi v medicini in farmacevtski industriji. Kapsaicin naj bi imel protivnetno, protimikrobno in antioksidativno delovanje, poleg tega naj bi zniževal holesterol ter vplival na nivo glukoze in inzulina v krvi. Ugotovljeno je bilo tudi, da vpliva na sitost ter preprečuje prenajedanje.

Potek raziskave

Študijo bodo začeli izvajati konec marca, trajala pa bo šest tednov. Prvi teden bo teden spiranja, kar pomeni popolno abstinenco od pekočih jedi iz paprike. Drugi teden predvideva redno uživanje pekoče omake z nizko vsebnostjo kapsaicina, po osem gramov na dan. Sledi ponovna enotedenska abstinenca. V četrtem tednu preiskovanci znova uživajo po osem gramov omake na dan, le da je ta bolj pekoča od prve. Po ponovnem “abstinenčnem” tednu sledi še zadnji teden uživanja pekoče omake, tokrat najostrejše.

Preiskovanec poleg svoje običajne hrane omako v celoti poje pri glavnem obroku (kosilu ali večerji), ali jo zaužije v več obrokih.

Kaj bodo merili

Pri preiskovancih bodo prek odvzema krvi ob koncu vsakega spiranja merili vrednosti glukoze, trigliceridov, celokupni holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol, vnetni marker CRP in druge vnetne in proti vnetne markerje. Merili bodo tudi sestavo telesa in bazalni metabolizem.

Vse, ki ste ljubitelji pekoče hrane in bi vas mikalo sodelovati v raziskavi, pozivajo k prijavi na elektronski naslov ana.petelin@fvz.upr.si.

Spletno uredništvo


Najbolj brano