Slovenski center Pen bo vodila Ifigenija Simonović

Volilni občni zbor slovenskega centra Pen je v ponedeljek za predsednico izvolil Ifigenijo Simonović, so danes uradno sporočili iz Pena. Ifigenija Simonović, ki je delovala tudi kot sekretarka centra, je s tem postala prva ženska predsednica slovenskega Pen po Miri Mihelič. Druga kandidatka za predsednico je bila Tanja Tuma.

Ifigenija Simonović Foto: Andraž Gombač
Ifigenija Simonović Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Prisotni člani slovenskega Pena so Ifigenijo Simonović v ponedeljek za predsednico izvolili s 23 glasovi, 18 glasov pa je prejela Tanja Tuma, navaja Delo.

Volitve so bile v zraku, vse odkar je lani zaradi izbruha afere glede spornega načina komunikacije z mlado kritičarko Anjo Radaljac s položaja predsednika odstopil Evald Flisar. Začasno vodstvo centra je nato prevzel Marjan Strojan.

Ifigenija Simonović (1953) je pisateljica, samostojna kulturna delavka, lončarka, esejistka ter profesorica slavistike in primerjalne književnosti. Med drugim podpisuje več pesniških zbirk za odrasle in pesniško zbirko ter druga dela za otroke. Uredila je tudi več zbirk pesmi ter knjigo o življenju in delu Vitomila Zupana.

V spremni besedi pesniške zbirke za otroke Kaj je kdo rekel in česa kdo ni je, kot piše na spletni strani Emka, navedla, da ji navdih za pisanje otroških pesmi predstavlja deklica, ki jo spominja na otroštvo. Dve izmed njenih pravljic sta Poljub za princesko Kvakico ter Punčka z grdimi lasmi.

V njeni poeziji za odrasle prevladujejo teme, kot so eros, čutna ekstaza in doživljajski svet mlade ženske. Pesnica se v poeziji za odrasle ne upira svoji usodi, družbenemu redu, veri in "moškim" svetovom, temveč svoji usodi, svoji ženski določenosti, je še navedeno v biografiji.

STA


Najbolj brano