Z omega 3 v boj proti posledicam onesnaženega zraka

Nove raziskave so pokazale, da delci onesnaženega zraka lahko prodrejo v pljuča in druge organe. Za zmanjševanje tveganj je zdravo uživati omega 3 maščobne kisline.

Dva do štiri grame maščobnih kislin na dan pridobimo 
denimo z užitjem  85 gramov lososa ali slanika. Foto: Ivan Merljak
Dva do štiri grame maščobnih kislin na dan pridobimo denimo z užitjem 85 gramov lososa ali slanika. Foto: Ivan Merljak

Skozi pljuča lahko delci onesnaženega zraka prodrejo do drugih organov, na primer v možgane in celo v moda, so ugotovili pri raziskavah na laboratorijskih miših. To odpira možnost, da je škoda, ki jo povzroči strupen zrak za zdravje, celo večja, kot je bilo do sedaj znano. A raziskave so pokazale tudi, da lahko z uživanjem omega 3 maščobnih kislin, ki se nahajajo v konoplji, lanu in ribjih oljih, preprečimo ali celo pozdravimo posledice, ki jih povzroči onesnaženost.

Nizko kakovost zraka zdaj že dolgo povezujejo z boleznimi pljuč in srca, znanstveniki pa so ugotovili povezavo tudi z demenco, duševnimi boleznimi, zmanjšanjem inteligence, s sladkorno boleznijo, boleznimi ledvic in prezgodnjim porodom.

Raziskavo o zmanjševanju tveganj z uživanjem omega 3 maščobnih kislin je vodil dr. Jing Kang iz Splošne bolnišnice Massachusetts. “Lahko pričakujemo, da se bodo iste stvari, ki so se zgodile mišim, zgodile tudi človeku,” je povedal za angleški časopis The Guardian. Richard Russel, svetovalec in zdravnik za dihala je opozoril, da je treba rezultate raziskave sicer razlagati previdno, saj so odzivi miši drugačni kot pri človeku, ter da je treba upoštevati, da so bile miši izpostavljene visoki ravni onesnaženosti.

Dva do štiri grame maščobnih kislin na dan pridobimo, denimo, z užitjem 85 gramov lososa ali slanika. Angleški državni zdravstveni servis priporoča ne več kot en tak obrok na dan, še manj pa naj zaužijejo otroci in nosečnice zaradi možnosti vsebovanega živega srebra ali drugih onesnaževalcev. 50 odstotkov omega 3 vsebuje laneno olje, množično dostopne pa so tudi kapsule, a zdravstveni servis opozarja, naj se ljudje pred uživanjem teh posvetujejo z zdravnikom.

Najučinkovitejša rešitev za bolezni bi bila očiščenje onesnaženega zraka, saj “je onesnaženost zelo kritičen problem za človeško zdravje, a okolja ni moč takoj spremeniti,” je še opozoril Kang.

AZ


Najbolj brano