Tudi neumna ideja je lahko dobra priložnost

Ni neumnih idej in ni slabih idej. Tudi najbolj bizarna zamisel se lahko izkaže za začetek poslovnega uspeha. To so organizatorji podjetniškega natečaja na srce položili študentkam in študentom menedžmenta, ki so spremljali prvo predstavitev letošnje Podjetne Primorske.

Dorjan Maršič, Boris Kavur in Primož Patru (z leve) so 
poudarili, da natečaj išče izvirnost in pogum.  Foto: Vesna Humar
Dorjan Maršič, Boris Kavur in Primož Patru (z leve) so poudarili, da natečaj išče izvirnost in pogum.  Foto: Vesna Humar

KOPER > Natečaj izbiranja najbolj izvirnih podjetniških zamisli in načrtov ima že spoštovanja vredno tradicijo. Univerzitetni inkubator Primorske (UIP) ga letos prireja enajstič zapovrstjo. Na lanskem so 15 finalistov in tri nagrajence izbrali med 40 prijavljenimi skupinami. Trije projekti so se tudi vključili v inkubator, kar pomeni, da preraščajo v konkretne poslovne dejavnosti.

Letos ohranjajo lani uvedene novosti, to so nagrada rektorja UP za študentske podjetniške ideje ter nagradi optimist in navigator za začetniške in bolj izkušene ekipe.

Nova, je pojasnil direktor UIP Dorjan Maršič, je vključitev dveh občin. Koprske, ki nastopa kot partner, in izolske, ki bo nagradila svoje občane, udeležene na natečaju. “Veseli nas, da tudi lokalne skupnosti vse bolj prepoznavajo potrebo po vzpostavitvi podpornega okolja,” je poudaril Maršič. Pomembnosti takšnega okolja se zavedajo tudi na Univerzi na Primorskem. “Uspehi naših študentov temeljijo na sposobnosti implementacije znanj,” meni prorektor Boris Kavur in poudarja, da le, če je povezana z gospodarstvom, univerza v okolju lahko pospešuje razvoj.

Natečaji, kot je Podjetna Primorska, so dober most med izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom. Primož Patru, direktor družbe Dinit, ki se ukvarja s tehnološkimi rešitvami na področju brezgotovinskega plačevanja, je poudaril, da delodajalci ob tovrstnih pobudah najdejo svoje bodoče sodelavce. Dva udeleženca lanskega natečaja, denimo že sodelujeta z uspešnim izolskim podjetjem. “Radi pomagamo, a tu smo tudi zaradi sebe,” je Patru pojasnil svojo partnersko vlogo v podjetju.

Čas za prijavo na Podjetno Primorsko je do 31. marca. Podelitev nagrad bo v začetku novembra, vmes pa se bo zvrstilo dvanajst dogodkov: delavnic, seminarjev, srečanj in obiskov uspešnih podjetij. VH


Najbolj brano