Krnska jezera, odeta v sneg

V dolinah se zima že počasi poslavlja, v sredogorju in visokogorju pa so razmere še prav zimske. Za turne smučarje in tiste, ki so vešči hoje v zimskih razmerah, je zdaj pravi čas za obisk zasneženih gora. Med njimi je zelo zanimiv in nezahteven vzpon na Krnska jezera.

Bivak pri Krnskih jezerih bo do zgodnje pomladi odprt, a 
neogrevan, potem pa bodo novogoriški planinci ob njem 
odprli kočo.
Bivak pri Krnskih jezerih bo do zgodnje pomladi odprt, a neogrevan, potem pa bodo novogoriški planinci ob njem odprli kočo.  

PRIMORSKA >Tja se lahko odpravimo peš iz Lepene, za kar bo povprečni planinec potreboval uro in pol do dve uri hoda, druga različica pa je od slapa Savice preko Komne, za kar bo potrebnih najmanj pet ur in pol hoje. Za bolj vešče je dostop tudi preko Krna. Zasnežena okolica krnskega pogorja je beli raj in pravcati izziv za hojo in turno smučanje. Oko se spočije in duša napolni lepote, ko zagleda prekrasno zaledenelo jezero.

Krnsko jezero je izhodišče za kar nekaj vzponov na sosednje vrhove. Do Krna je tri ure hoda, na Mali Šmohor uro in pol, na Bogatin dve uri, na Mahavšček in Veliko Babo dve uri in pol, na Batognico in Vrh nad Peski slabe tri ure, do koče na planini Razor pa štiri ure hoje. Vsi časi so izmerjeni za hojo poleti, v zimskih razmerah je treba računati na veliko več. Na čas vplivata količina in vrsta snega. Na pot se odpravimo fizično pripravljeni, dovolj zgodaj in z ustrezno tehnično opremo. O nameravani smeri in času odsotnosti pred odhodom obvestimo svoje najbližje ali prijatelje.

Nikakor ni primerno, da se na turo odpravimo sami ali pozno popoldne ter v meglenem vremenu. Poleg toplih oblačil je potrebna zimska oprema, ki vsekakor vključuje cepin in dereze, krplje seveda niso odveč. Turni smučarji pa morajo poleg smuči imeti s seboj tudi plazovno žolno, sondo in lopato. Nujno je treba slediti vremenskim razmeram in biti oprezen na nevarnost plazov in pasti.

Na hrano in pijačo moramo misliti v dolini, saj je ta le iz nahrbtnika. Na krnskih jezerih je možno tudi prenočiti. Bivak, ki ima prostora za 18 oseb, je celo zimo odprt, le da ni ogrevan, zato je potrebna še spalna vreča. Krnska jezera oskrbuje Planinsko društvo Nova Gorica, ki bo v zimski sezoni kočo odprlo nekje med 10. marcem in 2. aprilom.

In še nekaj si velja zapomniti: tudi pozimi bomo velikokrat srečali živali, ki živijo v gorah in so se na zimo različno prilagodile. Nekatere ta čas prespijo, druge se morajo za svoje preživetje spoprijeti z neugodnimi razmerami kot so visok sneg, mraz in pomanjkanje hrane. Motnje, ki jih povzroča človek, vplivajo na njihov življenjski cikel in posledično obstoj. Hkrati pa preplašena žival sproži plazenje terena. Pozimi ne vznemirjamo živali, hodimo tiho in smučamo po ustaljenih poteh. Če opazimo žival, se počasi in mirno odmaknemo. Pse imejmo vedno na povodcu.

LIDIJA VONČINA

Prispevek je nastal v sodelovanju s Planinskim društvom Nova Gorica


Najbolj brano