Kombi z dna Rižane bo mobilna pivoteka

Ljubitelj piva in slovenski facebook “guru” Matej Špehar se je z ekipo zanesenjakov lotil projekta prenove kultnega volkswagnovega kombija, ki so ga potegnili iz struge Rižane, kmalu pa se bo prelevil v mobilno pivoteko, poimenovano Beer Bulli. Denar za zahtevno prenovo zbirajo tudi prek spletne platforme Adrifund.

Vodja projekta Matej Špehar v Beer Bulliju Foto: Vir: Facebok Beer Bulli
Vodja projekta Matej Špehar v Beer Bulliju Foto: Vir: Facebok Beer Bulli

LJUBLJANA > “Počival je več kot tri desetletja. Najprej kot šupa za orodje, sredi polja, brez koles, samo na zidakih. Nato ga je vzela reka Rižana, ga potegnila v svojo strugo, kjer ga je narava že skoraj pojedla. Lani poleti smo ga rešili in postavili nazaj na kolesa. Letos poleti ga s skupnimi močmi vračamo nazaj na cesto. S posebno misijo, ki se jo bodo razveselili vsi pivoljubci. Postal bo Beer Bulli, kombi poln piva, ki bo imel na boku pipe hmeljnega veselja,” piše na predstavitvi kampanje na Adrifundu.

Kampanja je startala 15. februarja, začrtali so si cilj 15.000 evrov, do danes so zbrali skoraj 7000 evrov, pred seboj pa imajo še 37 dni. 15.000 evrov predstavlja sicer samo četrtino celotnega zneska, ki bo potreben, da se Beer Bulli pojavi na cesti. Četrtina je lastna naložba, polovico denarja pa naj bi zagotovili pokrovitelji.

Tako predelani kombiji so se najprej pojavili v Braziliji in so jih proizvajali še do poznih 80. let. Kakšna pa je zgodba rižanskega kombija? “Rojen” je bil leta 1961 v Wolfsburgu. Kaj se je dogajalo prvih deset let z njim, je še vedno neznanka, a ekipa je izvedela, da ga je nato kupil Albin Oblak, gostinec in mehanik iz Rižane, ki ga je uporabljal za prevoz zelenjave v Ljubljano. V 80. letih ga je dobil lokalni kmet, ki ga je uporabljal za shranjevanje orodja. V tistem obdobju naj bi dobil tudi luknje od strelnega orožja. V 90. letih je kombi zaradi poplave končal v rečni strugi. Tam ga je ob vsakem večjem deževju prestavilo za nekaj metrov. In tako je dolga leta čakal na rešitev. Do lanskega poletja, ko ga je na suho potegnila ekipa Mateja Špeharja, ki mu želi vdahniti novo življenje.

BP


Najbolj brano