6 napak pri kuhanju testenin
Kulinarika
20. 02. 2017, 18.04
, posodobljeno: 27. 03. 2018, 20.24
Testenine so najbolj poznana italijanska jed. Obstaja jih veliko vrst, prav tako je veliko receptov, kako jih pripraviti. Kljub navidezni enostavnosti pa lahko pri kuhanju testenin naredimo več napak, zaradi česar na koncu z jedjo nismo najbolj zadovoljni.
Časnik Coriere della Sera je objavil spisek napak pri kuhanju testenin:
>
1. Izbira oblike testenin
Obliko testenin izberemo glede na omako, ki jo želimo pripraviti s testeninami. Dolge testenine kombiniramo s tekočimi ali kremnimi omakami, medtem ko peresniki bolje absorbirajo omako in z njimi pripravimo denimo ragu.
>
2. Posoda in pokrov
Za kuhanje testenin izberite primerno posodo. Če pripravljate dolge testenine, pazite, da ne uporabite prenizkega lonca (lomljeneje špagetov ne pride v poštev). Pokrov uporabite, da voda prej zavre, ko pa so testenine v vodi, posode ne pokrivajte več.
>
3. Voda in sol
Za sto gramov testenin potrebujeje liter vode in sedem gramov soli, ki jo dodate na začetku vrenja, nikoli prej ali med samim kuhanjem.
>
4. Čas kuhanja
Testenine kuhajte toliko časa, koliko je navedeno v nadovolih, nikdar dlje. Testenine v vodi kuhate kvečjemu manj časa kot je predvideno, če jih dodate v lonec z omako, tako da se do konca skuhajo med mešanjem. V tem primeru dodajte malo vode, ki ste jo uporabili za kuhanje testenin.
>
5. Olje
Mnogi med kuhanjem testenin dodajo oljčno olje, saj menijo, da se zaradi tega ne bo sprijela. To ni potrebno.
>
6 . Odcejanje
Ne zlijte stran vse vode, ki ste jo uporabili za kuhanje testenin. Prav vam bo prišla, ko boste testenine dali v lonec z omako na majhen plamen vsaj za eno minuto, da se sestavine dobro združijo med seboj. Nikoli ne dajte testenin, ki ste jih pravkar odcedili, pod vodo iz pipe. Prekinitev kuhanja je napaka. Če pripravljajte solato s testeninami, jih pustite, da se ohladijo, in dodajte malo olja, da se ne zlepijo.
Spletno uredništvo