Zakonca iz Ankarana na območje EU nezakonito spravila 24 Rusov

Koprski kriminalisti so začetku leta zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper zakonski par z območja Ankarana, ki je s pomočjo sostorilca izvršil skupno 23 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, povezanih z zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje tujcev. Ovadili so tri fizične osebe in eno pravno.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KOPER > Ovadili so 53-letnega Slovenca in 50-letno Rusinjo, oba z območja Ankarana, 36-letnega Slovenca iz Prekmurja in pravno osebo, katere odgovorni osebi sta 53-letnik in 50-letnica.

Osumljeni so v obdobju od 23. julija 2012 do 26. februarja 2016 izvršili 23 kaznivih dejanj. Pri tem so na območje EU oziroma Schengensko območje nezakonito spravili 24 tujcev, izključno Rusov. Organizirali so jim celotno fiktivno pridobitev dovoljenja za prebivanje (od oglaševanja, kako priti do dovoljenj, odprtja podjetja, delovnega dovoljenja in v končni fazi dovoljenja za prebivanje) ter skrbeli za kasnejše podaljševanje teh dovoljenj. S preiskavo so kriminalisti ugotovili, da tujci ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev, zaradi katerih jim je bilo izdano dovoljenje za delo in prebivanje na območju Slovenije.

Kriminalistično preiskavo je usmerjalo državno tožilstvo v Kopru. Ob zaključku preiskave so opravili hišno preiskavo pri osumljenih zakoncih in njunem podjetju. 53-letnika so s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ki ga je, kljub predlogu tožilke za odreditev pripora po zaslišanju izpustila na prostost.

S kriminalistično preiskavo so ugotovili, da sta osumljena zakonca na spletni strani v ruskem jeziku oglaševala, kako tujcem na območju Slovenije odpreti podjetje. Proti plačilu 2800 evrov sta jim priskrbela vso dokumentacijo za delo in prebivanje, ki je nato tujcem omogočala potovanje v več kot 100 držav brez vizuma, delo, nakup nepremičnin in drugih stvari. Na ta način sta angažirala tujce, da so vstopili v stik z njunim podjetjem. Tujcem sta na območju Slovenije odprla podjetje ob pomoči in angažiranju sostorilca, pri tem pa sta za urejanje dokumentacije pooblaščala tudi zaposlene v svojem podjetju.

Kriminalisti so ugotovili, da so bili osumljenci zelo dobro organizirani, prav tako jim je bil dobro poznan pravni red EU in poslovanje gospodarskih subjektov. Iz zbranega dokaznega gradiva je moč razbrati tudi ponavljajoče sodelovanje teh oseb in vloge posameznikov ter njihovo usklajeno delovanje s ciljem čim obsežnejšega fiktivnega pridobivanja dovoljenj za tujce in posledično pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Osumljeni so pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.200 evrov. Za storitev kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je zagrožena zaporna kazen do petih let in denarna kazen, so sporočili iz koprske policijske uprave.

Spletno uredništvo


Najbolj brano