10 napak pri kuhanju rižote

Rižota je ob testeninah ena najbolj priljubljenih italijanskih jedi. Vendar pa njena priprava ni zelo preprosta, saj lahko hitro storimo napako, zaradi katere rižota ne bo taka, kot smo želeli. Seznam napak pri kuhanju rižote so objavili v italijanskem časniku Corierre della Sera.

Rižota je priljubljena jed, a kaj hitro pri njeni pripravi storimo 
napako, zaradi katere na koncu ne bo taka, kot smo želeli. Foto: Wikipedia
Rižota je priljubljena jed, a kaj hitro pri njeni pripravi storimo napako, zaradi katere na koncu ne bo taka, kot smo želeli. Foto: Wikipedia

> 1. Izbira primerne posode

Na začetku je potrebno izbrati primerno posodo. Riž mora biti v njej enakomerno razporejen, zato je potrebno izbrati posodo, ki ni ne previsoka ne preozka. Idealna je široka posoda srednje debeline, v kateri rižota sega do višine dveh ali treh prstov.

> 2. Izbira primerne vrste riža

Niso vse vrste riže primerne za rižoto. Za dobro rižoto je nujno potrebno uporabiti primerno vrsto riža.

> 3. Riž operemo ali ne?

Surovega riža se ne pere, saj riž s tem izgubi mnoge dragocene sestavine.

> 4. Praženje

Čebula in šalotka, ki ju uporabimo za rižoto, ne smeta biti nikoli narezani na velike kose. Zmehčati se morata počasi, ne da bi se obarvali. To najlaže dosežemo tako, da ju po malem sproti zalivamo s toplo juho.

> 5. Praženje

Rižoto je treba pražiti pred začetkom kuhanja. Ne skrbite, ne bo se zažgala.

> 6. Alkohol

Vedno polijte riž z alkoholom: vinom ali žganjem. Povzročil bo, da se bodo riževa zrna razmastila, potem ko ste jih pražili.

> 7. Vrela juha

Juho je treba rižoti dodajati postopoma, vedno pa mora vreti.

> 8. Mešanje

Ne mešajte rižote na štedilniku, ampak dodajte maslo, stopljeno v žlici tople juhe ali vina, ko ste jo odtavili s štedilnika, in počasi mešajte.

> 9. Pogrevanje

Rižote se nikoli ne pogreva. Potrebno jo je pripraviti tik preden jo postrežemo.

> 10 . Krožnik

Krožnik, na katerem postrežete rižoto, ne sme biti nikoli topel, saj v nasprotnem primeru ne boste ustavili kuhanja riževih zrn.

Spletno uredništvo


Najbolj brano