V Kopru bo podružnica univerze Lomonosov

Zunanji minister Karl Erjavec in rektor moskovske Univerze Lomonosov Viktor Sadovničij sta danes v Moskvi podpisala memorandum o ustanovitvi podružnice te univerze v Kopru. To bo prva podružnica najprestižnejše ruske državne univerze v Evropski uniji.

Viktor Sadovničij in Karl Erjavec Foto: STA
Viktor Sadovničij in Karl Erjavec Foto: STA

MOSKVA > Memorandum je bil podpisan ob robu uradnega obiska predsednika republike Boruta Pahorja v Rusiji.

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da bo v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, ki je najzahodnejša slovanska univerza, v Kopru ustanovljena podružnica Univerze Lomonosov. Poudaril je, da je znanost in umetnost neprimerno omejevati s sankcijami, so sporočili z MZZ.

Kot so sporočili z Univerze na Primorskem, memorandum univerzama omogoča, da skupaj vzpostavita podružnico Lomonosova v Kopru in s tem oblikovanje sistematičnega institucionalnega okvirja za razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja za namene spodbujanja sodelovanja med državama.

Začetek skupnega izobraževanja v sklopu magistrskega programa Ekonomija in finance, ki ga bosta izvajali Fakulteta za management Univerze na Primorskem in Moskovska šola ekonomike, je predviden oktobra. Evropski, ruski in drugi študenti bodo s študijem na koprski podružnici lahko pridobili diplomi obeh univerz.

Kot še poudarjajo na Univerzi na Primorskem, o pomenu tega projekta in partnerstva za Slovenijo in širšo regijo zgovorno priča uvrstitev Univerze Lomonosov pri rangiranju svetovnih univerz po kriteriju zaposljivosti diplomantov. V segmentu zaposljivosti njenih diplomantov na vplivnih položajih se namreč v svetovnem merilu uvršča na tretje mesto, takoj za univerzama Stanford in Oxford.

Univerza Lomonosov je znana po znanstvenih dosežkih na mnogih področjih, tako naravoslovnih kot družboslovnih, na njej pa deluje tudi lektorat slovenskega jezika.

STA


Najbolj brano