Zavarovalnice kritične do ukinitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja

Zdravstvene zavarovalnice so v odzivih na predstavljeni predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki med drugim predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kritične. Predlogu očitajo, da ne naslavlja pravih problemov slovenskega zdravstva.

 Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: STA

LJUBLJANA >Predstavniki zavarovalnic niso v nobeni fazi sodelovali pri pripravi predloga, zato podrobnosti in učinkov predloga zakona ne poznajo, je sporočila direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) Maja Krumberger. Pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje javnosti predstavilo vse izračune, kaj predstavljeni ukrepi pomenijo za državljane in kako jih bodo nove dajatve obremenile. Predlogi, ki jih je predstavila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, so po besedah Krumbergerjeve “morda na prvi pogled všečni”, vendar je na podlagi predstavljenega po njenem mnenju težko reči, ali predlogi rešujejo najbolj pereče probleme, s katerimi se sooča slovensko zdravstvo. “Zdi se, da predlog probleme zgolj odlaga v prihodnost,” je še zapisala.

Podobno opozarjajo tudi v Vzajemni, ki ima med dopolnilnimi zavarovalnicami največ zavarovancev. “Glede morebitnih novih dajatev bo moral svoje povedati tudi vsak posameznik, ko bo dobil izračun, koliko več bo s to dajatvijo moral obvezno plačevati,” so zapisali v odzivu.

Vzajemna se bo kakršnim koli morebitnim spremembam prilagodila in še naprej krepila ter razvijala segment pravih dodatnih zdravstvenih zavarovanj, nezgodnih zavarovanj, zavarovanj za tujino, razmišljajo pa tudi o širitvi na druga področja. Zagotavljajo, da bo zavarovalnica vsekakor delovala naprej.

Konkretnejši so bili v Adriatic Slovenici, kjer pravijo, da bi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za zavarovalnico pomenila izgubo dela premije zavarovalnice, vplivala pa bi tudi na število zaposlenih.

V zavarovalnici Triglav so prav tako zapisali, da pri oblikovanju predloga niso sodelovali, njegovih podrobnosti ne poznajo in ga posledično ne morejo komentirati. Se jim pa poraja več vprašanj kot odgovorov, kot na primer, kaj bo standard zdravstvenih storitev, ki ga lahko ljudje za zbran denar pričakujejo, in kaj nadstandard, ki ga bodo morali dodatno plačevati.

STA


Najbolj brano