Sprehod skozi Pilonovo življenje in delo

V Pilonovi galeriji so v sklopu dogodkov ob 120. obletnici Pilonovega rojstva izdali težko pričakovani Vodnik po stalni zbirki Vena Pilona. Publikacija je sprehod skozi zanimivo življenje in delo umetnika.

Vodnik po stalni zbirki Vena Pilona ponuja vpogled v   izbrana 
umetniška dela in v umetnikovo  življenje. Foto: Alenka Tratnik
Vodnik po stalni zbirki Vena Pilona ponuja vpogled v izbrana umetniška dela in v umetnikovo življenje. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Stalna zbirka je temelj Pilonove galerije, zato so si v njenem vodstvu dalj časa prizadevali, da bi dobila kakovosten vodnik oziroma temeljno publikacijo. Vodnik, ki je izšel v sklopu praznovanj ob 120. obletnici Pilonovega rojstva, obsega 143 strani, v njem je 130 barvnih reprodukcij. Kot je poudarila direktorica Tina Ponebšek, ne gre za nizanje podatkov in letnic, ampak ponuja predstavitev izbranih umetnin v tesnem prepletu z umetnikovo življenjsko zgodbo. Je vodnik skozi življenje in delo Vena Pilona.

O ključnih delih za širšo javnost

“Poglavja sledijo Pilonovemu življenju, tako kot je zasnovana tudi stalna zbirka. V vodniku smo splošni javnosti poskušali približati Pilonova ključna dela skozi berljivo zgodbo, ki je razumljiva srednješolcu ali nekomu, ki nima predznanja v umetnosti, ali sploh ne pozna Pilona. Publikacija je vodnik za širšo javnost, ni ne katalog ne strokovna publikacija ali znanstveno delo,“ je pojasnila Ponebškova. Prepričana je, da bo publikacija ostala uporabnikom kot spomin in tudi kot povabilo, da se vrnejo v Pilonovo galerijo in si znova ogledajo zbirko. “To je živ organizem, ki se vedno znova spreminja, dopolnjuje,” je še dodala Ponebškova.

Kmalu še v angleškem prevodu

Letos se obeta še ena novost. Stalno zbirko bodo v maju preselili v galerijo v Slovenj Gradec, kjer bo do oktobra, spremljal jo bo tudi vodnik.

Publikacijo je oblikoval Bojan Bole, besedila so delo Tine Ponebšek, Kaje Žgur in Tanje Cigoj, za fotografije pa je poskrbel Primož Brecelj. Izdajo je omogočilo ministrstvo za kulturo, vodnik je izšel v 700 izvodih. Za zdaj je na voljo v slovenskem jeziku, letos naj bi mu sledila še različica s prevodom v angleški jezik. V galeriji si želijo, da bi ga lahko izdali še v francoskem in italijanskem jeziku. Trenutno je na voljo v galerijski trgovinici, izvod pa stane deset evrov. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano