S ceste spravili devet omamljenih

Koprski prometni policisti so minuli vikend odkrili osem omamljenih voznikov, ki ne bi smeli sedeti za volanom. Vse so spravili s ceste in vsi bodo izgubili vozniška dovoljenja. Omamljenega 19-letnika so za volanom avta ustavili tudi v Ajdovščini.

Policisti so voznikom in sopotnikom zasegli manjše količine 
prepovedanih drog. Foto: Pu Ljubljana
Policisti so voznikom in sopotnikom zasegli manjše količine prepovedanih drog. Foto: Pu Ljubljana

PRIMORSKA > Koprski prometni policisti so minuli konec tedna izvajali poostren nadzor nad vozniki, ki bi lahko vozili pod vplivom nedovoljenih omamnih substanc. Odkrili so jih osem in proti vsem napisali obdolžilne predloge. Devetim voznikom ali sopotnikom so zasegli manjšo količino droge ali psihoaktivnih tablet ter jih zaradi tega tudi kaznovali.

Koprski prometni policisti ugotavljajo, da so droge in psihoaktivne snovi pogosto prisotne v prometnih nesrečah kot sekundarni vzrok. Poudarjajo, da je vožnja v omamljenem stanju zelo nevarna, saj zmanjšuje sposobnosti zaznavanja in mišljenja ter upočasnjuje motorične reakcije voznikov. Napovedujejo, da bodo nadaljevali s takšnimi nadzori, saj ugotavljajo, da omamljeni vozniki povzročijo vse preveč prometnih nesreč. Voznikom, ki vozijo omamljeni, grozi kazen v višini 1200 evrov, običajno pa jim pripišejo še 18 kazenskih točk, kar pomeni, da izgubijo vozniško dovoljenje.

Z omamljenimi vozniki se v minulih dneh niso ukvarjali le koprski policisti. V torek zgodaj popoldne so policisti na Ajdovskem ustavili 19-letnega voznika osebnega avtomobila, za katerega so posumili, da je omamljen. Z njim so opravili hitri test, ki je pokazal, da je res pod vplivom substanc, zaradi katerih ne bi smel voziti avta. Odredili so mu še strokovni pregled, ki ga je opravil v ajdovskem zdravstvenem domu. Zaradi kršitev zakona o cestnem prometu so mu prepovedali vožnjo in mu začasno vzeli vozniško dovoljenje. Če bo tudi strokovni pregled pokazal enake rezultate kot hitri test, pa se bo moral zagovarjati pred sodnikom.

V torek zvečer so policisti pri Kolombanu ustavili 26-letnega državljana Italije in ugotovili, da ima pri sebi vrečko z neznano prašnato snovjo bele barve. Pozvali so ga, naj jim vrečko izroči, kar je tudi storil. V njej so policisti odkrili 4,58 grama kokaina, nekaj tablet xanax s prepovedano drogo alprazolam, tablet zolpidem s prepovedano istoimensko drogo. Po hitrem postopku so mu izrekli kazen v višini dobrih 200 evrov. Že v torek dopoldne pa so policisti v Sečovljah ustavili 50-letnika, ki je vozil avto, čeprav njegovo vozniško dovoljenje ne velja več. DC


Najbolj brano