Izšel je priročnik za razvijanje kulturnih kompetenc zdravstvenih delavcev

Zdravniki se pri svojem delu pogosto srečujejo z bolniki iz drugih kulturnih okolij, s katerimi težje najdejo skupni jezik, zato so na NIJZ izdali priročnik za razvijanje kulturnih kompetenc zdravstvenih delavcev. Z njim želijo premagati kulturne nesporazume, ki predstavljajo eno od ovir za izboljšanje kakovosti javnega zdravstva.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Priročnik z naslovom Kulturne kompetence in zdravstvena oskrba: priročnik za razvijanje kulturnih kompetenc zdravstvenih delavcev so oblikovali kot vzpodbudo vsem zdravstvenim delavcem, ki se zavedajo, da potrebujejo več znanja in veščin za kompetentno soočenje z vse bolj raznolikimi potrebami svojih uporabnikov in uporabnic, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zdravstveni delavci namreč le redko poznajo kulturno ozadje pacientov in ne znajo ustrezno ravnati v primeru kulturnih in jezikovnih nesporazumov. Zato so v treh zdravstvenih domovih s priročnikom izvedli tudi usposabljanje Razvijanje kulturnih kompetenc zdravstvenih delavcev.

Ena od avtoric priročnika Marjeta Keršič Svetel z NIJZ je za Televizijo Slovenija dodatno pojasnila, da so bili sodelujoči v projektih v celjskem, sevniškem in vrhniškem zdravstvenem domu navdušeni. V Celju so albanske ženske v preventivnem programu prvič prišle na telovadbo in delavnice zdrave prehrane. Po njenih besedah so se prvič čutile spoštovane in upoštevane. Na voljo jim je bila tolmačka v albanski jezik, sodelovala pa je tudi kulturna mediatorka.

Keršič Svetelova je še dejala, da priročnik predstavlja pomembno novo gradivo za zdravstvene delavce. Je prvo v Sloveniji, ki kompleksno obravnava področje kulturne kompetence v zdravstvu. Kulturno kompetentna in na osebo osredotočena oskrba je po njenih besedah namreč temelj kakovostne, celostne in v vseh pogledih učinkovite zdravstvene oskrbe, ki upošteva vsakega posameznika kot celoto.

Kot so še zapisali, kulturna kompetenca tako pomeni stalno učenje, urjenje in spoznavanje različnih kultur in načinov življenja ter upoštevanje tega pri oskrbi vsakega posameznika. Kulturna kompetenca je v slovenskem zdravstvu sicer novejši pojem.

STA


Najbolj brano