Italijani za prevzem Cimosa zahtevajo jamstvo države

Ker so Hrvati zavrnili izvensodni ponudbi za razrešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, italijanski prevzemnik Cimosa Palladio Finanziaria zdaj od Slovenije zahteva jamstvo za plačilo morebitno dosojenih obveznosti, poroča Dnevnik. Skrajni rok, ki so ga Italijani postavili državi za predložitev potrebnih jamstev, naj bi se iztekel konec januarja.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

KOPER > Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je oktobra z družbo TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, podpisal pogodbo o prodaji deleža. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, pri čemer naj bi kupnina znašala zgolj 100.000 evrov, ostalo pa naj bi se navezovalo na dolžniško razbremenitev koprske družbe.

Kot so tedaj napovedali v DUTB, naj bi posel predvidoma zaključili v prvem četrtletju 2017, vendar se zapleta zaradi tožbe hrvaške agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB). Ta, kot spominja Dnevnik, od Cimosa terja približno 57 milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah Dnevnika so Hrvati dve poravnalni ponudbi zavrnili. V prvi so potencialni italijanski kupci hrvaški agenciji ne glede na izid tožbe ponujali 3,2 milijona evrov takojšnjega plačila, v drugi ponudbi pa, da bi postali 40-odstotni lastniki hrvaškega dela Cimosa. Poleg tega so bili Italijani hrvaškemu delu Cimosa pripravljeni še naprej zagotavljati naročila, plač zaposlenim ne zniževati, čez čas pa odkupiti 40-odstotni lastniški delež. Rok za sprejetje ponudbe se je iztekel konec lanskega decembra. Toda Hrvati je niso sprejeli.

Zato je očitno edina možnost, ki je ostala na voljo, da Slovenija pogodbeno jamči plačilo odškodnine v primeru, da bo hrvaško sodišče odločilo v prid DAB. Kot je neuradno izvedel časnik, sta tako hrvaška kot slovenska stran o sporu pridobili pravni mnenji, ki pa sta si med seboj popolnoma nasprotujoči.

Pred približno enim mesecem sta se v reševanje težav intenzivno vključila tudi začasna predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh, je Dnevnik izvedel neuradno.

Iz DUTB so že v ponedeljek glede dogovora s Palladio Finanziaria pojasnili zgolj to, da so v teku vse dejavnosti za izpolnitev odloženih pogojev, dogovorjenih v pogodbi, za uspešen zaključek transakcije, vendar zaradi možnega vpliva na uspešnost prodajnega postopka vmesnih dejanj ne komentirajo.

Po poročanju Dnevnika naj bi se sicer skrajni rok, ki ga je Palladio Finanziaria postavila Sloveniji za predložitev potrebnih jamstev, iztekel konec januarja. Če jamstva za plačilo potencialnih hrvaških obveznosti ne bo, obenem pa si Hrvati ne bodo premislili in tik pred zdajci sklenili zunajsodne poravnave, namerava Palladio Finanziaria od nakupa Cimosa odstopiti. To pa bi pomenilo, da bi se družba težko izognila stečaju, dodaja časnik.

STA


Najbolj brano