Kitajci v Trstu zapirajo trgovine in odpirajo bare

Leta 2008 so Kitajci v Trstu imeli registriranih 237 podjetij, ki so se ukvarjala s trgovino na debelo in drobno. Danes jih je samo še 91.

 Foto: Fotodamj@N
Foto: Fotodamj@N

TRST > Kot kažejo podatki, ki jih je zbral časnik Il Piccolo, je kriza udarila tudi po kitajskih trgovcih v Trstu, ki naj bi ji kljubovali s cenejšimi izdelki. Največ se jih je v Trst priselilo okoli leta 2000, kjer so na območju od Ponterossa proti železniški postaji množično odpirali trgovine, v katerih so največkrat prodajali oblačila, obutev, torbice in druge modne dodatke.

Danes se kitajski podjetniki vse bolj usmerjajo v gostinstvo in lepotilne salone. Eden od kitajskih podjetnikov je za Il Piccolo povedal, da se je Kitajska v zadnjih letih finančno zelo okrepila, posledično so zrasle tudi cene njihovih izdelkov. Podjetnik je podal primerjavo cene za denarnico: “Še pred 15 leti sem zanjo pri trgovcu na debelo plačal 2,5 evra, danes moram za denarnico odšteti 3,90 evra, moj zaslužek pa je komaj 1,10 evra. Ljudje dandanes nimajo denarja niti za denarnico, ampak en evro za kavo pa ima skorajda vsak v žepu.”

Danes je v Trstu registriranih 119 gostinskih dejavnosti, ki jih vodijo Kitajci, pred leti je bila ta številka nekaj čez 20. Leta 2012 je po pisanju časnika v Trstu prebivalo 1109 kitajskih državljanov, danes jih je 1018.

Spletno uredništvo


Najbolj brano