Kerry: “Živimo v političnem ozračju brez dejstev”

Državni sekretar ZDA John Kerry je v svojem poslovilnem govoru v Mirovnem inštitutu v Washingtonu posvaril pred naraščanjem političnega ozračja, v katerem dejstva niso pomembna, in ošvrknil novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi njegovega tvitanja.

John Kerry Foto: Daniel Novakovic
John Kerry Foto: Daniel Novakovic

WASHINGTON > “Živimo v političnem ozračju brez dejstev. Če se bo politika delala s 140 znaki na twitterju, če bomo obšli vsako razumno mero odgovornosti in ljudem za to ne bo nič mar, potem imamo velik problem,” je dejal John Kerry na dogodku posvečenem tranziciji od administracije predsednika Baracka Obame do administracije Donalda Trumpa.

Glede tranzicije, ki zadeva zunanjo politiko ZDA oziroma State Department se je Kerry pošalil, da poteka zelo gladko, ker je ni veliko. Trumpova tranzicijska ekipa ima le minimalne stike z zunanjim ministrstvom ZDA, prihodnji državni sekretar Rex Tillerson pa še ni govoril s Kerryjem.

Kerry je menil, da Trumpova zunanja politika pod geslom “Najprej Amerika” vodi v umik ZDA iz sveta, hkrati pa je odločno zavrnil kritike, da ZDA niso vodile pri velikih mednarodnih vprašanjih. Omenil je jedrski sporazum z Iranom in Pariški podnebni sporazum, odgovor na izbruh ebole in utrditev zveze Nato.

Otepal se je tudi obtožb o povsem napačni politiki Obame glede Sirije. Kerry je dejal, da ZDA niso začele arabske pomladi. Začeli so jo ljudje v arabskih državah in nihče, niti ZDA tega ni mogel ustaviti.

Dober teden dni po odhodu s položaja je Kerry pozval k oblikovanju novega Marshallovega načrta, po vzoru tistega, s katerim so ZDA po drugi svetovni vojni pomagale Evropi. Novi Marshallov načrt naj bi bil namenjen mladim v kriznih regijah oziroma za njihovo izobraževanje in preprečevanje radikalizacije.

To je danes še posebej pomembno zaradi epidemije dezinformacij po internetu. Naraščanje avtoritarnega populizma ogroža mednarodni red, Kerry pa je še dodal, da je Rusija izvedla grozljivo invazijo na demokratični proces v ZDA z vpletanjem v lanske predsedniške volitve.

STA


Najbolj brano