Desklani bodo lahko laže spali in dihali

Če se na končno asfaltiranem prostoru ob cesti v Desklah, kjer redno parkirajo tovornjaki, ne bodo ponavljali ekscesi iz preteklosti, bo vse v redu, pravijo v vodstvu KS Anhovo-Deskle. Tedaj tudi večja strogost ne bo potrebna.

Prostor, ki so si ga tovornjakarji pravzaprav kar vzeli za 
parkiranje, je zdaj vsaj urejen. Postanki s težkimi vozili čez 
noč tam  niso dovoljeni. Foto: Ambrož Sardoč
Prostor, ki so si ga tovornjakarji pravzaprav kar vzeli za parkiranje, je zdaj vsaj urejen. Postanki s težkimi vozili čez noč tam niso dovoljeni. Foto: Ambrož Sardoč

DESKLE > Nedavno je Občina Kanal uredila peščeno ravnico ob kraku soške regionalke skozi Deskle med okrepčevalnico Tanja in potokom Rohot, ki so si jo že pred leti tovornjakarji tako rekoč vzeli in jo začeli uporabljati za postanke. A ne le čez dan; tam so parkirali tudi zvečer ter nato prenočevali v kabinah.

Po pripovedovanju predsednika KS Anhovo-Deskle Bojana Staniča je vse skupaj nemalokrat šlo čez vse meje, neuradno počivališče je kvarilo bivanje stanovalcem bližnjih hiš, zlasti poleti. Kaj se je med drugim dogajalo, je sogovornik ponazoril tako: “Za tovornjakarje se dan začne ob tretji, četrti uri, a za številne druge ne.” Šoferji so se pač zbujali in odhajali na pot zgodaj zjutraj, a ko so vžigali motorje, se pogovarjali med seboj in drugače delali hrup, so kratili spanec ljudem v soseščini. Poleti je bilo najhuje, ker takrat ljudje puščajo okna čez noč odprta.

Poleg tega so za poklicnimi vozniki redno ostajale smeti, kdaj tudi kupi, v bližini so opravljali malo potrebo. Nekateri so tam kar pometali kesone za prevoz klinkerja in na prostem puščali kupe prahu, ki ga je raznašalo naokrog in ki ima po besedah Staniča to slabost, da se sprime s podlago, ko se zmoči. Pakiranje težkih vozil in drugo je redno v okolico dvigovalo obilo prahu, saj je prostor ob cesti leta in leta bil peščen, zlasti pozimi pa so motorji brneli in povzročali hrup ter izpuste od večera do jutra, saj speči šoferji sicer ne bi imeli ogretih kabin. Kot ve povedati Stanič, se je na razmeroma majhnem parkirišču kdaj hkrati gnetlo celo 12, 13 tovornjakov. Po njegovih besedah so se sicer razmere izboljšale pred časom, ko je Salonit voznike, ki tovorijo blago zanj, pozval, naj se raje ustavljajo na robu kompleksa cementarne. Z ureditvijo prostora v Desklah pa se pričakuje dodaten napredek. Po mnenju Staniča ni nič narobe, če bodo tovornjakarji tam postali podnevi. Konec koncev lahko gredo takrat malicat v bližnjo okrepčevalnico, s tem pa tudi “nekaj pustijo” v kraju, skozi katerega se peljejo. Med 19. in 7. uro pa so jim parkiranje prepovedali.

Sicer se še dogaja, da kateri šofer v Desklah prespi v kabini svojega tovornjaka. Toda kot ocenjuje Stanič, je pomembno predvsem, da se ne ponovijo nekdanji ekscesi in motenje ljudi, ki stanujejo v bližini. Ker če bo tako, tudi velika strogost do voznikov ne bo nujna.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano