Gripa začenja pohod

Gripoznih obolenj je zadnje dni vse več. V šempetrski bolnišnici so konec tedna zato že omejili obiske na enega zdravega odraslega sorodnika, v izolski bolnišnici pa so včeraj obiske povsem prepovedali na vseh oddelkih. “Virus gripe smo pri nas izolirali že decembra, a vseeno še ne moremo trditi, da je gripa že na pohodu. Se pa začenja,” pravi epidemiolog dr. Boris Kopilović iz koprske enote nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V izolski bolnišnici so obiski od včeraj prepovedani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V izolski bolnišnici so obiski od včeraj prepovedani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Iz nekaterih podjetij in organizacij poročajo o številnih bolniških odsotnostih zaradi z zimo povezanih obolenj. Z nižjimi temperaturami, ki so napovedane za konec tedna, pa bo teh obolenj gotovo še več. “Zaradi praznikov sicer še nimamo vseh podatkov, a ugotavljamo, da niso samo gripozna obolenja, ampak tudi nora virusi,” pravi Boris Kopilović. Izolirali so virus gripe tipa A-H3N2. Kopilović svetuje cepljenje. “A za to je te dni res zadnji čas, saj zaščita ne začne delovati takoj,” opozarja epidemiolog.

Pravi val gripe pa šele prihaja. Običajno je to konec januarja. “Kroničnim bolnikom in starejšim že zdaj svetujemo, da se izogibajo krajev, kjer je veliko ljudi,” poudarja Kopilović. Pri ogroženih skupinah je namreč prebolevanje okužbe težje in lahko povzroči resne zaplete. “Predvsem pa je za vse pomembna osebna higiena, zlasti umivanje rok,” našteva Kopilović.

Umivanje rok je temelj preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Na koži rok so vedno mikrobi in mikroorganizmi, ki se nanjo prilepijo ob stiku z drugimi predeli telesa, ob neposrednem stiku z drugimi ljudmi in ob stiku s predmeti. Ti mikroorganizmi povzročajo obolenja, imenovana bolezni umazanih rok. Z umivanjem jih odplaknemo in preprečimo razvoj bolezni.

Gripa se širi kapljično, s kašljanjem in z dotiki, ter je zelo nalezljiva. Povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in glavobol so glavni bolezenski znaki gripe. Bolezen traja tudi do deset dni. Zdravstveni delavci obolelim svetujejo, naj počivajo, dokler se ne pozdravijo do konca in naj ne vstajajo prehitro, saj tako preprečijo morebitne zapleta, obenem pa ne okužujejo drugih ljudi.

KG


Najbolj brano