Prvi dan novega leta v Garmischu šest Slovencev

Skakalci so opravili zadnje letošnje dejanje svetovnega pokala. V kvalifikacijah druge tekme novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu je bilo uspešnih pet Slovencev, neposredno je bil na tekmo kot nosilec rumene majice že uvrščen Domen Prevc. Ob njem bodo tekmovali še brata Peter in Cene Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Anže Semenič.

Domen in Peter Prevc Foto: Epa
Domen in Peter Prevc Foto: Epa

GARMISCH-PARTENKIRCHEN > Med kvalifikanti je bil Peter Prevc (133,5 m, 131,8 točke) tretji, prehitela sta ga le Poljak Piotr Žyla (136 m) in Nemec Stephan Leyhe (134,5 m). Med skakalci, ki so imeli nastop že zagotovljen, je bil najboljši domačin Marcus Eisenbichler s 138 metri. Domen Prevc je skočil 137,5 m (135,8 točke) in imel s tem četrti dosežek.

Za nedeljsko tekmo so slovenski tekmovalci dobili naslednje nasprotnike: Domen Prevc se bo v prvi seriji pomeril z Japoncem Ryojujem Kobayashijem, Peter Prevc z Avstrijcem Marcusom Schiffnerjem, Cene Prevc s Čehom Lukašem Hlavo, Jurij Tepeš z Nemcem Richardom Freitagom, Jernej Damjan z Japoncem Takujem Takeuchijem, Anže Semenič pa z Norvežanom Robertom Johanssonnom.

Avstrijec Stefan Kraft, zmagovalec prve tekme v Oberstdorfu, se bo pomeril z japonskim veteranom Noriakijem Kasaijem, v zadnjem paru pa se bo zmagovalec kvalifikacij Eisenbichler pomeril s Poljakom Kamilom Stochom, ki je današnji skok izpustil.

Brez nastopa je v kvalifikacijah ostal le Rok Justin s 117 m (98,6 točke), ki je bil 53.

“Današnji dan lahko opišem z dvema besedama: dober napredek. Doskoka nisem naredil, kvalifikacije so zame bolj trening. V zraku nisem mislil na to, da bom dobil 2000 evrov, če naredim doskok v telemark. Tako kot je, je super. Vem, kaj moram narediti, delati je potrebno naprej v tej smeri in potem bo vse v red,” je po kvalifikacijah povedal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

“Daleč od tega, da ne bi bili zadovoljni. Vidi se, da imamo ekipo šestih tekmovalcev, ki lahko skačejo v točke oziroma tri ali štiri, ki lahko skačejo v deseterico. Stvar tekme je, kdo naredi optimalen skok. Razveseljivo je to, da imamo širšo ekipo in da je Domen s kvalifikacijskim skokom znova našel prave občutke za podlago v počepu, da je nekako spet približek tistega, kar je že kazal. Veseli smo tudi za Petra, da stabilno prihaja zraven. Zdaj se mora le še 'uskakati', v skoke vnesti še več sproščenosti, potem pa pridejo tudi metri za na vrh. Presenetljivo dobro skače Cene. Zelo lep ekipen uspeh danes,” je današnje dogajanje povzel pomočnik trenerja v slovenski ekipi Jani Grilc.

Tekma v Garmisch-Partenkirchnu se bo začela v nedeljo ob 14. uri.

STA


Najbolj brano