Klavrno leto 2016

Leto, ki ga bomo opolnoči pokopali, je bilo slabo leto. Malo je bilo dobrega, veliko slabega, žalostnega, tragičnega. Samo na Primorskem smo spremljali tragedijo na primorski avtocesti, streljanje v izolski bolnišnici, smrti na šempetrski urgenci, streljanje na ajdovski črpalki ...

Leto 2016 bo šlo v zgodovino najbrž zaradi dveh značilnosti. Uresničile so se nekatere napovedi, ki jih do zadnjega nihče ni jemal resno. Britanci so se odločili za izstop iz EU, na kar v Bruslju in Londonu do zadnjega niso zares računali. London in Evropa se zdaj prilagajata na novo realnost, kakšna bo ta, ni prav nič jasno. Jasno je le, da Bruselj ne kaže velike pripravljenosti Britancem olajšati življenja po brexitu.

Novembra je udarilo vnovič: na volitvah v ZDA je zmagal Donald Trump, neotesani, nepredvidljivi milijarder, ki je lestvico spodobnosti v javnem nastopanju znižal še za nekaj stopnic. Le slabe tri tedne pred njegovo prisego nihče v resnici ne ve, kaj od njega lahko pričakuje. “V EU in Natu vladata popolna zmeda in negotovost, kaj nas čaka po 20. januarju,” je pred kratkim povedal dobro obveščeni sogovornik. Da instituciji, kot sta EU in Nato, ne vesta, kaj ju čaka čez tri tedne, no, to je res slaba izkaznica te “elitne združbe najbolj razvitih držav”, kot ju radi imenujejo.

Druga značilnost 2016 pa je, da svet leto končuje revnejši za marsikaterega posameznika, ki ga je bogatil do svojega odhoda na ono stran. Novinarji najbrž že dolgo v enem letu nismo objavili toliko člankov, ki se začenjajo z “umrl je”. Prelistajte do strani 16 in videli boste.

A vse le ni bilo tako slabo. 2016 si bomo zapomnili tudi po uspehih bratov Prevc in Ilke Štuhec v smučanju, olimpijskih kolajnah Vasilija Žbogarja, Tine Trstenjak, Anemari Velenšek in Petra Kauzerja. Njihovi uspehi naj bodo tisto, na čemer gradimo optimizem za 2017. Drage bralke, spoštovani bralci, vaše in naše Primorske novice stopajo v 70. leto izhajanja. Z vami bomo, vi bodite z nami. Srečno!


Preberite še


Najbolj brano