Obeta se legalizacija vršičkov konoplje za uporabo v medicini

Ministrstvo za zdravje s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog načrtuje, da bi lahko na zdravniški recept dobili cvetne ali plodne vršičke konoplje. To ne pomeni, da bi omogočali gojenje konoplje doma v medicinske namene, ampak jo bodo lahko bolniki dobili v lekarnah.

 Foto: Pu Koper
Foto: Pu Koper

LJUBLJANA > Če bo uredba sprejeta v predlagani obliki, bodo bolniki lahko dobili na zdravniški recept oblike konoplje, tako sintezne kot naravne ekstrakte, po novem tudi vršičke.

Predpisovanje na zeleni recept

Zdravniki pa jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja, kot so na primer uporaba v pediatriji, nevrologiji, paliativni medicini in drugih področjih, so navedli na ministrstvu za zdravje.

Do zdaj so se pozitivni učinki konoplje pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivi na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu, pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih ...

To daje tudi možnost predpisovanja na zeleni recept, ki ga krije zdravstvena zavarovalnica. S tem se uresničujejo tudi priporočila delovne skupine za uporabo kanabinoidov v medicini pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Predlog spremembe uredbe je bil v javni razpravi do petka. Pripombe iz javne razprave bodo še medresorsko obravnavali in jih uskladili. Takoj, ko bo predlog uredbe medresorsko usklajen, ga bodo posredovali v odločanje na vlado, so še pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Za legalizacijo medicinske konoplje so se zavzemali tudi v poslanski skupini ZL. Na njihov predlog so člani parlamentarnega odbora za zdravstvo ministrstvu za zdravje naložili, naj premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog. Ta skupina opredeljuje rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.

A konoplja ostaja v prvi skupini prepovedanih drog, hkrati pa so dodali ekstrakte in standardizirane cvetne ali plodne vršičke konoplje, torej medicinsko konopljo v drugo skupino prepovedanih drog. Ta opredeljuje rastline in substance kot nevarne za zdravje, a se jih lahko uporablja v medicini.

Gojenja konoplje v medicinske namene še ne bo

Ministrstvo tudi ni uresničilo drugega sklepa, ki ga je sprejel parlamentarni odbor za zdravstvo, in sicer naj pripravi pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom ter za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

Konoplja se v medicinske namene uporablja v nekaterih zveznih državah ZDA, v Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji in na Nizozemskem.

Uredba namreč ne bo omogočala gojenja konoplje v medicinske namene, saj je za to treba vzpostaviti sistem nadzora, sledljivosti, kakovosti in varnosti pridelave in predelave ob upoštevanju predpisov s področja zdravil, so za STA pojasnili na ministrstvu. To pa je mogoče urediti le s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

STA


Najbolj brano