Vsak lahko poslej samostojno spremlja delovanje srca

Raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) so razvili prenosni medicinski pripomoček za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma SAVVY EKG. Prek brezžične povezave z aplikacijo na uporabnikovem pametnem telefonu naprava omogoča samostojne in zanesljive meritve EKG, ki jih lahko izvede vsakdo, so povedali na današnji predstavitvi inovacije.

Napravico se pritrdi na kožo s pomočjo standardnih samolepljivih elektrod. Izmerjeni EKG se preko brezplačne 
mobilne aplikacije prikazuje in shranjuje v uporabnikovem 
pametnem telefonu za kasnejšo natančnejšo obdelavo. Foto: STA
Napravico se pritrdi na kožo s pomočjo standardnih samolepljivih elektrod. Izmerjeni EKG se preko brezplačne mobilne aplikacije prikazuje in shranjuje v uporabnikovem pametnem telefonu za kasnejšo natančnejšo obdelavo. Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja inovacijske in razvojne skupine za merilnik na IJS Roman Trobec, sicer z odseka za komunikacijske sisteme, je pojasnil, da je SAVVY EKG miniaturna naprava z EKG-senzorjem za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma ter opredelitev morebitnih odmikov od normalnega.

“Gre za osebno medicinsko napravo, kar pomeni, da k zdravniku pridete z izvidom ter mu s tem olajšate delo,” je povedal Trobec. Predstavlja celovito rešitev za kronične bolnike, za športnike, za starejše in za osebe z aktivnim življenjskim slogom, ki želijo same spremljati svoje počutje.

Jedro sistema predstavlja majhna in lahka napravica, dolga deset centimetrov in težka 22 gramov, ki se pritrdi na kožo s pomočjo standardnih samolepljivih elektrod. Naprava meri EKG uporabnika z visoko ločljivostjo, zato je primerna tudi za klinično uporabo.

Izmerjeni EKG se preko brezplačne mobilne aplikacije MobECG prikazuje in shranjuje v uporabnikovem pametnem telefonu za kasnejšo natančnejšo obdelavo. Uporabnik lahko sam izdela poročilo v obliki zapisa EKG ter ga pošlje svojemu zdravniku ali skrbnikom.

Merilnik je večfunkcijski, saj meri tudi intenzivnost gibanja in temperaturo uporabnika, kar omogoča bolj zanesljive napovedi in ambientalno inteligenco. Naprava lahko z enim polnjenjem vgrajene baterije deluje več kot sedem dni, hkrati pa je preprosta za uporabo ter za vzdrževanje in čiščenje.

Osebni merilnik EKG je po besedah IJS v svetovnem merilu pomembna tehnološka inovacija za dolgotrajno spremljanje delovanja srca. Ob posvetu z zdravnikom omogoča spremljanje delovanja srca ter s tem zgodnje odkrivanje težav in uvajanje ustreznih preventivnih ukrepov.

Inovacijo so raziskovalci IJS izvedli v obliki medicinsko certificiranega tržnega izdelka SAVVY EKG skupaj z gospodarskim partnerjem, podjetjem Saving. Kot je ob tem še dodal Trobec, brez investicije takšnega produkta ne bi mogli narediti.

STA


Najbolj brano