Velika Britanija prva država, ki legalno ponuja gensko terapijo “treh staršev”

V Veliki Britaniji so odobrili gensko terapijo spočetja otrok z uporabo DNK treh ljudi, kombinacije umetne oploditve in genske modifikacije, s katero naj bi preprečili prenos smrtno nevarnih gensko pogojenih bolezni z matere na otroka.

S postopkom “otrok treh staršev” ima otrok 0,1 odstotka 
DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije.
S postopkom “otrok treh staršev” ima otrok 0,1 odstotka DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije. 

LONDON > Postopek, ki je na Otoku znan pod imenom “otrok treh staršev”, je februarja že odobril spodnji dom britanskega parlamenta. Zdaj so to storile še britanske pristojne zdravstvene oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prepričana sem, da bodo pacienti, ki bi si morda želeli takšnega postopka, zadovoljni z današnjo odločitvijo,” je povedala predstojnica pristojnega organa HFEA Sally Cheshire in dodala: “Toda nadaljevali bomo previdno.”

Postopek poteka tako, da mati oziroma ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz ene same celice. Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece, ki mu odstranijo jedro. Edini genski material v celici donatorke je tako v mitohodrijih.

Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece donatorke ter to oplodijo s spermo očeta. Oplojeno celico nato vstavijo v maternico matere, tako kot pri običajni umetni oploditvi.

Mitohondriji so membranske strukture, ki služijo celičnemu dihanju in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

S postopkom “otrok treh staršev” ima otrok 0,1 odstotka DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije.

STA


Najbolj brano