Novi certifikati družini prijazno podjetje tudi na Primorskem

Ekvilib Inštitut je danes vrsti podjetij in ustanov podelil osnovne in polne certifikate za družinam prijazno podjetje, hkrati pa tudi posebna priznanja za širjenje kulture družini prijaznega podjetja. V Sloveniji je certifikate prejelo že skoraj 200 podjetij in organizacij.

Polni certifikat družini prijazno podjetje  je prejela tudi  Splošna 
bolnišnica Izola. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Polni certifikat družini prijazno podjetje je prejela tudi Splošna bolnišnica Izola. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “Dober vodja mora vedeti, da obstaja tudi svet zunaj podjetja in da poklicni svet še kako vpliva na zasebni svet. Vodja potrebuje integriteto, zaposlenim in tudi sebi pa mora znati postaviti meje, s čimer ustvarja okolje, v katerem se zaposleni počutijo varne, si lahko privoščijo kreativnost in izrazijo svoje občutke,” je v uvodu v dogodek povedal Aleš Kranjc Kušlar, direktor Ekvilib Inštituta, ki je v Sloveniji nosilec projekta Družini prijazno podjetje.

Družina in kariera se medsebojno ne izključujeta

Kljub temu, da so v Sloveniji pogoji, ki pomagajo k enakosti spolov, precej dobro razviti, pa je še veliko možnosti za napredek, je poudarila sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Polona Samec. Dodala je, da so tudi ukrepi projekta Družini prijazno podjetje pripomogli k razbremenitvi žensk in k zavedanju, da se družina in kariera medsebojno ne izključujeta, čeprav je večji delež skrbi za družino na žalost še vedno na ramenih žensk.

Certifikat družini prijazno podjetje pomaga delodajalcem uvajati ukrepe za boljše upravljanje s človeškimi viri, pri čemer je poudarek na usklajevanju poklicnega in družinskega življenja zaposlenih. Osnovni certifikat podjetja prejmejo ob izbiri nameravanih ukrepov, polne pa jim podelijo po treh letih, če uspešno prestanejo revizijo izvajanja ukrepov.

Manj je bolniških odsotnosti, kadri ne odhajajo

Med konkretnimi ukrepi, ki jih sprejemajo v podjetjih, so komuniciranje z zaposlenimi in javnostjo, pri čemer je vodstvo pogosto deležno izobraževanja na področju usklajevanja dela in družine. Staršem je na voljo prilagodljiv delovni čas, dodatni dnevi odsotnosti z nadomestilom plače ob izrednih dogodkih in podobno. Ponekod zaposlenim omogočajo tudi psihološko svetovanje in pomoč, starši pa so deležni časovnega bonusa ob vstopu otroka v vrtec ali šolo.

Učinki teh ukrepov so mnogoteri - od zmanjšanja fluktuacije kadrov in bolniške odsotnosti ter zmanjšanja odsotnosti zaradi nege otrok kot tudi zmanjšanje števila nesreč, povezanih z delom. Uvedba družinam prijaznih pogojev naj bi na delovnem mestu zmanjšala tudi stres, mobing in izgorelost. Prav tako naj bi z ukrepi podjetja laže pridobivala in zadrževala najboljše kadre, hkrati pa zmanjševala strošek na enoto.

Osnovni in polni certifikati

Osnovne certifikate družini prijazno podjetje so letos prejeli Varstveno delovni center Nova Gorica, Komunalno podjetje Ptuj, Pliva Ljubljana, Prizma Ponikve, Socialno varstveni zavod Taber in Zdravstveni dom Radeče.

Polne certifikate so prejeli Hit, Splošna bolnišnica Izola, Spekter, Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, dom za starejše občane Hmelina, Dom starejših Idila, Dom sv. Jožef, Elrad International, Gen energija, Javni holding Ljubljana, Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, Komunala Novo mesto, Lotrič meroslovje, Makom trgovina, MDM, računovodski servis Registrator, Termoelektrarna Brestanica in Združenje delodajalcev Slovenije.

Priznanja za širjenje kulture družini prijaznega podjetja

Podelili so tudi posebna priznanja za širjenje kulture družini prijaznega podjetja v Sloveniji, ki so ga prejela podjetja, ki so v postopek certificiranja vključena od leta 2009. Priznanja so prejeli Holding Slovenske elektrarne, Kapitalska družba, Ljubljanske mlekarne in Modra zavarovalnica. Podjetja so uspešno prestala vnovično revizijo izpolnjevanja pogojev za certifikat po drugem triletju.

Obenem so priznanja za širjenje kulture družini prijaznega podjetja prejela podjetja, ki so v sistem certificiranja vključena že od samega začetka, od leta 2007: Amplexor Adriatic, Družina, Ebm-papst Slovenija, IBM Slovenija, Lek, Mercator IP in tudi Mercator, Mikro + Polo, študentski servis ŠS in Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

V Sloveniji s certifikatom skoraj 200 podjetij

Podlaga za podelitev certifikata so socialni sporazum za obdobje 2003-2005, Resolucija za enake možnosti žensk in moških 2005-2013 ter razvojno partnerstvo Mladim materam/družinam prijazno zaposlovanje. Slovenija se je pri implementaciji tega projekta ravnala po sistemu oziroma licenci European Work & Family Audit, ki ga je razvila nemška organizacija Berufundfamilie.

Pridobitev certifikata je namenjena podjetjem in javnim ustanovam z več kot desetimi zaposlenimi, v Sloveniji pa ga je pridobilo že skoraj 200 podjetij in organizacij.

V Sloveniji je od leta 2007 nosilec postopka Ekvilib Inštitut, ki postopek izvaja v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter zainteresiranimi zunanjimi partnerji.

STA


Najbolj brano