Vrhovno sodišče potrdilo zaporni kazni za umor v Čežarjih

Vrhovno sodišče je v celoti zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložila obramba Marka Markoviča in Koste Aleksandrova, in omenjenima potrdilo kazni 30 oziroma 20 let zapora za krut umor 57-letnega trgovca iz Čežarjev pred tremi leti, je poročalo Delo.

Umor Oliankija Vatovca, poslovodje franšizne Mercatorjeve 
trgovine v Svetem Antonu, se je zgodil na njegovem domu 
oziroma vhodu v klet in stanovanje v vasi Čežarji. Foto: Ilona Dolenc
Umor Oliankija Vatovca, poslovodje franšizne Mercatorjeve trgovine v Svetem Antonu, se je zgodil na njegovem domu oziroma vhodu v klet in stanovanje v vasi Čežarji. Foto: Ilona Dolenc

LJUBLJANA > Umor Oliankija Vatovca, poslovodje franšizne Mercatorjeve trgovine v Svetem Antonu, se je zgodil na njegovem domu oziroma vhodu v klet in stanovanje v vasi Čežarji.

Čeprav je obramba pod vprašaj postavila pravilnost ugotovitve, da je šlo za umor na zahrbten način, vrhovni sodniki menijo, da opisano dejanje izpolnjuje vse zakonske znake očitanega dejanja, saj sta obtoženca izkoristila oškodovančevo zaupanje s tem, da sta ga zvabila v klet njegove hiše in ga nato v trenutku, ko jima je obrnil hrbet, udarila v glavo. Prav tako je šlo za koristoljubje, saj jima je šlo za to, da si pridobita materialno korist, so prepričani sodniki.

Obramba obtoženih je poskušala z zahtevo za varstvo zakonitosti doseči oprostitev oziroma razveljavitev obsodilne sodbe in ponovno sojenje, za Markoviča pa podrejeno znižanje zaporne kazni na 20 let zapora, a so vrhovni sodniki zahteve za varstvo zakonitosti v celoti zavrnili. Markovič je na vrhovnem sodišču izpodbijal tudi izrečeno kazensko sankcijo, a neuspešno, saj je to mogoče izpodbijati le zaradi kršitve kazenskega zakonika, tega pa nižjestopenjski sodišči nista zagrešili, poudarja vrhovno sodišče.

Vrhovni sodniki so soglasno sklenili tudi, da v podatkih kazenskega spisa nimajo podlage niti trditve obrambe o domnevno podtaknjenem dokazu Markoviču.

Sodišči sta sprejeli izvedensko mnenje nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je analiziral tudi profil DNK Aleksandrova na lepilnem traku, s katerim je žrtvi zvezal roki in je bil za Aleksandrova najobremenilnejši dokaz, na podlagi vseh dokazov sta nato zaključili, da je krvavo sled obuvala na kraju pustil ravno Markovič.

Prav tako ni nezakonit dokaz pričanje Markovičeve partnerke, za katero je vrhovno sodišče kljub drugačnemu zatrjevanju obtoženih prepričano, da ji policisti niso grozili, da bi pričala proti Markoviču, zatrdila pa je, da sta ji s smrtjo grozila obdolžena.

STA


Najbolj brano