V Kobaridu obeležujejo Dan muzeja

Ob dnevu Kobariškega muzeja bodo danes ob 15. uri tamkaj odprli novo enoletno razstavo z naslovom Avstro-Ogrska vojska v Zgornjem Posočju 24. 5. 1915 - 23. 10. 1917. Slovesnosti se bodo udeležili nekateri veleposlaniki in tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki bo zbrane nagovoril.

Direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec Foto: Neva Blazetič
Direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec Foto: Neva Blazetič

KOBARID > "Ker je gradivo tako zelo obsežno, bomo govorili pretežno o zgornjem delu te fronte, in sicer od Vršiča preko Predela, Bovške kotline, Javorščka pa do vrhov nad Peski. Tako da bo ta del razstave bolj posvečen zaledju fronte," je povedal direktor Kobariškega muzeja Jože Šerbec.

V prihodnjih letih se bodo v Kobariškem muzeju še vedno posvečali predvsem obeleževanju stoletnic. Še posebej slovesno bo prihodnje leto, ko se bodo spomnili na stoletnico preboja pri Kobaridu, poimenovanega tudi "čudež pri Kobaridu". V letu 2018 bodo razstavo posvetili zaključku prve svetovne vojne, verjetno tudi z odprtjem parka spomina v Kobaridu.

Po besedah Šerbca bodo leta 2019 verjetno postavili razstavo, ki bo nadaljevanje letošnje, to je o delovanju avstro-ogrske vojske neposredno na prvi frontni črti tik nad Kobaridom.

Prihodnje leto, ki bo za Kobariški muzej in Kobarid še posebej pomembno, pripravljajo še nekaj drugih večjih dogodkov, med katerimi bo zagotovo izstopal veliki koncert na kobariškem trgu v poletnih mesecih.

Z razstavo "Italijanska vojska v Zgornjem Posočju 25. 5. 1915 - 23. 10. 1917" so se v lanskem letu spomnili na stoletnico vstopa Italije v vojno.

STA


Najbolj brano