Strah pred jezo ljudi ostaja

Svetniki v Cerknem so sprejeli odlok o oskrbi s pitno vodo, po katerem jo bodo morali plačevati vsi prebivalci občine. Kubični meter bo stal 0,47 evra, cena je najnižja v regiji. Kljub temu si občina obeta 160.000 evrov letnega prihodka za posodabljanje omrežja.

V občini Cerkno bodo morali vodo plačevati vsi občani, tudi 
na podeželju.  Foto: Saša Dragoš
V občini Cerkno bodo morali vodo plačevati vsi občani, tudi na podeželju.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Odlok ureja vse obveznosti občanov in režijskega obrata pri gospodarjenju s 24 vodooskrbnimi sistemi po občini. Prebivalcem in institucijam daje leto dni za vgraditev vodomerov. Dotlej bodo plačevali pavšalno porabo v višini 4,5 kubičnih metrov na člana gospodinjstva in dveh kubičnih metrov na osebo v zavodih in podjetjih.

Doslej so vodo (lani okrog 164.000 kubičnih metrov) plačevali le v Cerknem. Prihodnje leto naj bi v plačilo zapadlo še okrog 270.000 kubičnih metrov vode.

S sklepom o cenah so določili, da bo vodarina za kubični meter znašala 0,28 evra. Omrežnina oziroma amortizacija pa bo glede na velikost priključka za veliko večino priključkov 2,4 evra, za večje pa 7,2 evra. To pomeni, da bo cena kubičnega metra vode 0,47 evra oziroma trikrat manj kot v primerljivih občinah. Daleč najcenejša bo tudi v primerjavi s sosednjimi občinami. Malenkost višjo (0,55 evra) plačujejo v Žireh, v Tolminu 0,70, Gorenji vasi - Poljane 0,97, v Idriji pa 1,46 evra za “kubik”.

“Uvedba vodarine je nujno zlo. Ker so ljudje vodovodne sisteme gradili sami, pričakujemo nekaj slabe volje. Zato smo zavestno posegli po nizkih cenah. Kljub temu računamo, da so občani osveščeni do te mere, da vedo, da so vodovodni sistemu zastareli in je nujna obnova,” je povedal župan Jurij Kavčič.

Povprečna štiričlanska družina bo za vodo plačevala sedem evrov na mesec. Kljub nizki ceni si režijski obrat v blagajni letno obeta 160.000 evrov za vzdrževanje in obnovo razdrobljenega vodovodnega omrežja. To pa je primerljivo z zneskom, ki ga je doslej plačevala občina za ta namen. “Živimo na plazovitem, kraškem terenu in imamo težave s kakovostjo pitne vode. Letos sanaciji vodovodov namenjamo približno 200.000 evrov, a bomo rešili le nekaj zadreg. Tudi na vodovodih, za katere imamo odločbe za sanacijo,” je povedal župan.

Z vodarino naj bi hitreje obnavljali vodovode, voda naj bi bila boljša. To pa obeta tudi višjo amortizacijo in postopno poviševanje cen.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano