Dan odprtih vrat Primorskega vrtička

Primorski vrtiček, ki smo ga na posestvu Purissima nad Ankaranom skupaj zasnovali Kmetijska zadruga Agraria, Univerza na Primorskem in Primorske novice, v soboto na stežaj odpira svoja vrata.

Vabilu na julijski  dan odprtih vrat Primorskega vrtička so se 
odzvali številni ljubitelji vrtičkarstva z vseh koncev Primorske.  Foto: Jaka Jeraša
Vabilu na julijski dan odprtih vrat Primorskega vrtička so se odzvali številni ljubitelji vrtičkarstva z vseh koncev Primorske.  Foto: Jaka Jeraša

ANKARAN >Kot je že v navadi, si bodo obiskovalci tudi na letošnjem jesenskem dnevu odprtih vrat pod vodstvom zaposlenih na Purissimi lahko pobližje ogledali vrtiček, 14-letni Matjaž Karanovič pa jim bo v soboto predstavil svoj čebelnjak, ki ga ima v kotu vrtička. Ob 9.30 bo Patricija Pirnat, vodja proizvodnje v KZ Agraria Koper, predavala o vrtu v jesenskem in zimskem času, ob 11. uri pa bo Eva Bolčič vodila delavnico o zeliščnih soleh.

Med 9. in 12. uro bosta strokovnjakinji za prehrano Marija Merljak in Mojca Koman, sicer tudi sodelavki Sobote, skupaj s sodelavci KZ Agraria ter profesorji in študenti sredozemskega kmetijstva na koprski fakulteti za matematiko, naravoslovje in tehnologijo kuhali različne marmelade iz jesenskega sadja in zelenjave. Obiskovalcem bodo na voljo s strokovnimi in tudi znanstvenimi nasveti o marmeladah in vloženem sadju. Obiskovalce Primorskega vrtička, ki so pripravili svojo marmelado, vabimo, da lonček prinesejo s seboj in do 11. ure oddajo vzorec, ki ga bo ocenila strokovna komisija pod vodstvom Marije Merljak. Za najboljšo marmelado, pod katero je podpisan moški, in za najboljšo marmelado z damskim podpisom bomo ob 12. uri podelili praktični nagradi.

Za razvajanje brbončic bo poskrbelo podjetje Dinko s svežimi testeninami z zelišči, dišalo bo tudi po palačinkah, Urška Klančar se bo predstavila s suhim sadjem, žejo pa bo gasil Vinakoper z moštom in sladkimi vini. Dogajanje, ki se bo zaključilo ob 13. uri, bosta popestrila mlada harmonikarja. NR


Najbolj brano