Človeške ribice se igrajo v pesku

Mlade postojnske človeške ribice so preživele najbolj občutljivo fazo razvoja. Velike so že približno štiri centimetre, predvsem pa je pomembno, da so vzpostavile prehrambeni sistem, so sporočili iz Postojnske jame. Mladi zmajčki se obnašajo kot tipični razigrani otroci.

Mlade postojnske človeške ribice so preživele najbolj občutljivo fazo razvoja.  Foto: Iztok Medja
Mlade postojnske človeške ribice so preživele najbolj občutljivo fazo razvoja.  Foto: Iztok Medja

POSTOJNA > Za zdaj se mlade ribice obnašajo kot otroci, igrajo se v pesku in ob lovljenju hrane. So pa oskrbniki opazili nihanja v razpoloženju. Kot so pojasnili, se mladički lahko v nekem trenutku prerivajo, že v naslednjem pa so najboljši prijatelji. Ne izpustijo pa priložnosti za fotografiranje.

Vseh 22 mladičkov se razvija dobro

Čeprav je šlo za izlet v neznano in so bile verjetnosti za uspešen razvoj mladičkov zelo majhne, se je vse odvrtelo na najboljši možen način, so sporočili iz Postojnske jame. Najbolj so se bali tega, da mladi zmajčki ne bi vzpostavili povezave med usti in prebavnim traktom ter se ne bi bili sposobni sami prehranjevati po tem, ko jim je zmanjkalo rumenjaka, s katerim so se ličinke izvalile.

V Postojnski jami jih je skrbelo tudi to, da mladim človeških ribicam ne bodo ustrezali črvi, ki so jih v jami vzgajali prav zanje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se dvomi razblinili takoj, ko jih je začela jesti prva in najbolj razvita ribica.

Po 18 tednih so zdaj vse ribice na enaki dieti, najdlje se je črvom upiral en zmajček, ki pa je pred tedni prav tako popustil. V Postojnski jami so izpostavili, da se vseh 22 mladih zmajčkov razvija bolje, kot so pričakovali.

Do 14. leta bodo mladostniki

Večina jih v dolžino meri med 3,5 in štiri centimetre, njihove oči so še vedno vidne, prav tako imajo še vedno pigmentne pike. S pridom mladički izkoriščajo tudi noge in se pogumno premikajo po akvariju, so sporočili iz Postojne.

V jami so še pojasnili, da so se mladički v prvi fazi razvijali hitro, zdaj pa se bo to upočasnilo. V prihodnjih dveh do treh letih bo koža prerasla oči, prav tako bodo približno v letu in pol ostale brez pigmenta.

Človeške ribice bodo do 14. leta v mladostniški fazi, nato pa jih čaka odraslo življenje.

STA


Najbolj brano