Svoboda vračanja k prvobitnosti sveta

V Bežigrajski galeriji 2 so sinoči odprli razstavo enega vidnejših predstavnikov slovenske likovne umetnosti, slikarja Andraža Šalamuna iz Kopra.

Andraž Šalamun v Ljubljani predstavlja tri serije slik večjega 
formata v akrilni tehniki na juti in v značilni rdeči ali modri 
barvi, ki jih je ustvaril predlani.  Foto: Olga Pejović
Andraž Šalamun v Ljubljani predstavlja tri serije slik večjega formata v akrilni tehniki na juti in v značilni rdeči ali modri barvi, ki jih je ustvaril predlani.  Foto: Olga Pejović

LJUBLJANA > Postavitev z naslovom Slike bo združila tri serije slik večjega formata v akrilni tehniki na juti in v značilni rdeči ali modri barvi. Andraž Šalamun jih je ustvaril leta 2014.

Motivika na razstavljenih slikah je podobna motiviki del, ki jih je umetnik v Bežigrajski galeriji 2 razstavil pred šestimi leti. Spet se pojavlja prevladujoča monokromnost, tokrat v delu podob rdeča ali samo modra barva. Kot je ob razstavi zapisal kustos Miloš Bašin, forme na slikah izkazujejo težnjo k prihajanju in odhajanju ter približevanju in združevanju. “Likovna ustvarjalnost Andraža Šalamuna biva v središču sveta,” ugotavlja Bašin. “Prav tam so vedno prisotni prizori, sekvence dogajanja, ki jih videva sam avtor. Oblike na njegovih slikarskih podobah same ponazarjajo stalno spremenljivost vsega. Ob zaporednem opazovanju slikarskih podob v posameznih serijah zaznamo, da so iste oblike na podobni prejšnji poziciji dobile nov videz. Zaustavljene podobe sveta pogledov so v nizu postavitve stalno spreminjajoči se prizori. Imajo videz lebdenja. To je svet, ki je vedno prisoten kot vidno in miselno polje naših doživljanj. Avtor v nekem obdobju stalno odslikava drobne vizualne spremembe, ki jih redko opazimo. Skrivnost vsega, kar vidimo, je upodobitev vsega, kar vidimo v trenutku našega ali več zaporednih pogledov.”

Skrajno estetske umetnine gledalca po Bašinovem prepričanju vračajo k prvobitnosti sveta in ga selijo v resničnost lepote narave: “V njih se sam svet vrača k sebi. To je k svoji notranji podobi. V njih je skrivnost stvarjenja shranjena, ohranjena in uprizorjena v poudarjeni čutnosti, ki jo lahko ponudi samo svoboda.”

Šalamun se je rodil leta 1947 v Ljubljani. Leta 1975 je diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti. Svojo ustvarjalno pot je začel kot član konceptualistične skupine Oho (1968-1971). Razstavlja od leta 1975. Prejel je več nagrad, leta 1993 nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo. Živi in ustvarja v Kopru.

Razstava v Bežigrajski galeriji 2 bo na ogled do 19. oktobra.

AG, STA


Najbolj brano