Avgust v znamenju moških kandidatov

Avgusta se za naziv osebnost Primorske potegujejo Samo Vesel, Vasilij Žbogar ter Denis Slavec in Denis Glavina. Glasujete lahko do srede oziroma četrtka. Kdo bo avgustovska osebnost, bo znano prihodnjo soboto, ko bomo prešteli glasove bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper ter komisije vseh treh medijev.

Denis Slavec in Denis Glavina (3) Foto: Ilona Dolenc
Denis Slavec in Denis Glavina (3) Foto: Ilona Dolenc

Po zaslugi Sama Vesela in njegove mlade ekipe je Postojna z “Zmajem” pred 19 leti dobila poletni festival, ki pa je do svoje letošnje, 20. izvedbe zrasel v mnogo več kot samo to. “Zmaj” je koncerte, predstave za velike in male ter še marsikaj drugega, postavil v središče mesta, na prosto. Iz Postojne je tako ob poletnih večerih naredil živahno mesto, njene prebivalce pa s številnimi pobudami in projekti spodbuja, da ohranjajo in nadgrajujejo svoj odnos do mesta. Poletni festival je sicer samo eden od projektov, nad katerim pod Veselovim vodstvom bdi Mladinski kulturni center, angažiran in aktiven spodbujevalec kulturnega življenja v Postojni.

Vasilij Žbogar je z uspehi zaznamoval zgodovino slovenskega športa, še posebej globoko pa slovensko jadranje. “Vasko da Isola”, kot so ga med drugim duhovito poimenovali njegovi Izolani, ki so ga s toplim in z množičnim sprejemom ganili do solz, nas je razveselil s četrto slovensko kolajno na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ki je hkrati njegova tretja olimpijska. V razredu finn je osvojil srebrno odličje, skupno ima dve srebrni in eno bronasto olimpijsko odličje. O njegovi športni veličini veliko pove podatek, da je po številu osvojenih odličij na olimpijskih igrah med najboljšimi svetovnimi jadralci vseh časov. Deli si osmo mesto s še štirimi, v razvrstitvi glede na žlahtnost odličij pa zaseda 14. mesto. Jadranje je na igrah - z dvema vmesnima izjemama - prisotno že od druge izvedbe olimpijskih iger, od leta 1900. Vasilij Žbogar pa je največji promotor tega športa pri nas.

Denis Slavec in Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper sta vodila intervencijo gasilcev, ki so požrtvovalno krotili požar na Kraškem robu. Predstavljata vse, ki so znova dokazali pogum in požrtvovalnost v spopadu z ognjenimi zublji. Ti so pustošili po občutljivem območju, kjer se Kras strmo prevesi v Istro. V treh dneh se je na nekajkilometrskem pasu zvrstilo tisoč gasilcev, ki so se v poletni vročini borili proti ognju. Velika večina je bila prostovoljcev, tistih, ki skupaj s svojimi profesionalnimi kolegi delo opravljajo zato, ker želijo pomagati. Slovenci to znamo ceniti, saj najbolj zaupamo prav gasilcem. A pohvale in izrazi spoštovanja niso več dovolj. Kaj bi se moralo še zgoditi, da bi pristojni poskrbeli za varnostne ukrepe ob železniški progi, kjer iskre neprestano netijo požare? Oba Denisa in njuni kolegi gasilci si takih ukrepov želijo. A ne glede na to, ko zatuli sirena, stečejo na pomoč in se ne sprašujejo, kdo je kriv. Zdaj so znova dokazali, da se lahko zanesemo nanje.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 1. avgusta, opoldne.

> Do srede, 31. avgusta, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

NK


Najbolj brano