V Vili Manin razstava o ikonah Hollywooda

V razstavišču Vila Manin je do 9. oktobra na ogled razstava Ikone Hollywooda. Na fotografijah so upodobljeni številni zvezdniki iz zlatega obdobja Hollywooda, kot so Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Cary Grant, Marlon Brando, Sophia Loren in Marcello Mastroianni. V objektiv so jih ujeli priložnostni fotografi, piše na spletni strani razstavišča.

Vila Manin Foto: Maja Pertič Gombač
Vila Manin Foto: Maja Pertič Gombač

VIDEM > V začetku 20. let minulega stoletja je v Los Angelesu in okolici začela cveteti filmska industrija. Čeprav so tedaj velike filmske mojstrovine nastajale po vsem svetu, od Stockholma do Tokia, se dinamika produkcije ni mogla kosati s hollywoodsko.

V Kalifornijo so se množično priseljevali igralci, režiserji in tehniki, ki so si želeli uspeti v filmskemu svetu. Greta Garbo je denimo prišla s Švedske, Marlene Dietrich iz Nemčije, Hedy Lamarr z Avstrije, Charlie Chaplin in Cary Grant pa iz Anglije. Zvezdniki svetovnega formata so postali prav zato, ker jih je Hollywood vzel za svoje.

Zgodovina filma je ponavadi predstavljena z vidika igralcev in režiserjev, premalo pozornosti pa je namenjeno vsem ostalim, ki so del filmske produkcije, so zapisali v razstavišču. Na razstavi Ikone Hollywooda so na ogled fotografije, ki so jih na snemanjih posneli priložnostni, tedaj neznani, fotografi z namenom promocije Hollywooda in tam vzhajajočih zvezdnikov.

Pomena tega fotografskega gradiva se je zelo dobro zavedal John Kobal. Filmski navdušenec je svojo kariero začel kot novinar in pisec, ob prerani smrti pri 51 letih leta 1991 pa je veljal za enega največjih poznavalcev filmske zgodovine.

Njegovo knjigo The Art of the Great Hollywood Portrait Photographers (Umetnost velikih hollywoodskih portretistov) mnogi cenijo zaradi vrednosti, ki jo ima za raziskovanje zgodovine filma. Vse fotografije, razstavljene v Vili Manin, je zbral prav Kobal in so sedaj last fundacije, ki nosi njegovo ime.

STA


Najbolj brano