Večji izvoz v Brazilijo?

Uspehi slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Braziliji pomenijo priložnost tudi za gospodarstvo, so ocenili v Gospodarski zbornici Slovenije. Slovenska podjetja si sicer lahko po ocenah zbornice z Brazilijo obetajo za sedem milijonov evrov novih poslov.

Samo Hribar Milić Foto: Daniel Novakovic
Samo Hribar Milić Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Športniki v Riu de Janeiru namreč prispevajo k prepoznavnosti države, s tem pa tudi slovenskega gospodarstva. “Zmage slovenskih športnikov odpirajo veliko vrat, koristi pa so za naše izvoznike in turističen sektor tudi merljive,” je poudaril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

Ekonomskih učinkov športnih rezultatov na gospodarstvo po pojasnilih zbornice sicer ni enostavno izračunati. Ocenjujejo pa, da športne prireditve svetovnega kova, kot so poletne olimpijske igre, slovenski izvoz v državo gostiteljico - ob upoštevanju njenega normalnega poslovnega cikla - v obdobju dveh let po dogodku povečajo v povprečju za petino. Podobno velja za število prenočitev gostiteljev iger v Sloveniji. To so na GZS ocenili na podlagi analize izvoza v države gostiteljice zadnjih štirih poletnih olimpijskih iger (Avstralija leta 2000, Grčija leta 2004, Kitajska leta 2008 in Velika Britanija leta 2012).

Slovenija v Brazilijo letno izvozi za 36 milijonov evrov blaga in storitev, po oceni zbornice pa si slovenski gospodarstveniki lahko obetajo za sedem milijonov evrov novih poslov. STA


Najbolj brano