Rokometna zveza: Šesto mesto na OI je nov mejnik v zgodovini slovenskega rokometa

Rokometna zveza Slovenije je prepričana, da je moška članska reprezentanca s 6. mestom na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu zabeležila nov mejnik v zgodovini slovenskega rokometa, katerega rezultati se v letošnjem letu strmo dvigujejo.

Rokometna zveza Slovenije je prepričana, da je moška 
članska reprezentanca s 6. mestom na letošnjih poletnih 
olimpijskih igrah v Riu zabeležila nov mejnik v zgodovini 
slovenskega rokometa. Foto: STA
Rokometna zveza Slovenije je prepričana, da je moška članska reprezentanca s 6. mestom na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu zabeležila nov mejnik v zgodovini slovenskega rokometa. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenska izbrana vrsta v rokometu, ki se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2014 in je leta 2015 svetovno prvenstvo končala na osmem mestu, po izpadu iz prvega dela EP 2016 postavlja nove temelje in žanje velike uspehe. “Dokazi so tretja uvrstitev na olimpijske igre, kar doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu moštvu, preboj na svetovno prvenstvo, osmič v zgodovini, največkrat med vsemi ekipnimi športi v Sloveniji ter 6. mesto na OI. To je izboljšanje doslej najboljšega rokometnega dosežka, 8. mesta iz OI v Sydneyju 2000, in največji uspeh slovenskega kolektivnega športa na igrah na splošno. Prejšnji mejnik so s sedmim mestom postavili hokejisti na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. To je šele peta uvrstitev med najboljših šest ekip v zgodovini slovenskega rokometa v vseh tekmovanjih,” so v današnji izjavi za javnost zapisali pri RZS.

Da je pred moškim rokometom svetla prihodnost pričajo tudi rezultati mlajših reprezentanc, so prepričani pri krovni nacionalni rokometni organizaciji. Kadeti so na olimpijskih igrah mladih 2014, na katerih je nastopil tudi zdajšnji reprezentant Blaž Janc, osvojili naslov prvakov, leto kasneje je ista generacija na svetovnem prvenstvu do 19 let postala podprvak, kadeti do 18 let pa so se na EP 2016, ki pravkar poteka na Hrvaškem, uvrstili v polfinale, v katerem jim danes, ob 20. uri, nasproti stoji domača izbrana vrsta. Reprezentanc do 18 let, ki jo uspešno vodi Jani Klemenčič, ta se je podpisal pod vse omenjene uspehe mlajših, je v polfinalu nazadnje igrala pred 12 leti, ko je na koncu osvojila četrto mesto.

Članska reprezentanca, ki je na poti v Rio de Janeiro v Malmöju izločila evropske podprvake Špance - na OI 2016 niso zaigrali niti Norvežani (4. mesto na EP 2016), Madžari (4. mesto na OI 2012), Makedonci (9. mesto na SP 2015), Rusi (9. mesto na EP 2016) in ostali -, je skupaj s Francijo in Argentino v prvem delu iger prikazala najboljšo obrambo, saj je na petih tekmah prejela 126 golov, poleg tega pa je imela takoj za Nemčijo najboljše razmerje med zadetki in streli (167/249 - 67%). Najboljši strelec je bil 19-letni Blaž Janc z 28 zadetki (4,7/tekmo), sledila pa sta mu Marko Bezjak in Vid Kavtičnik, vsak s po dvajsetimi (3,3/tekmo).

Izbrano vrsto Veselina Vujovića že letos čaka nov preizkus. 2. novembra se s tekmo proti Švici, katere lokacija bo znana kmalu in štiri dni kasneje proti Portugalcem v Lizboni začenjajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2018 na Hrvaškem, konec decembra pa se bo izbrana vrsta znova zbrala na pripravah za svetovno prvenstvo, ki bo od 11. do 29. januarja potekalo v Franciji in na katerem bo znova merila na najvišja mesta.

STA


Najbolj brano