Izgubljena priložnost

Četrtfinalni poraz slovenskih rokometašev z Dansko je boleč zaradi velikih pričakovanj, ki s(m)o jih gojili po uspešnem zaključku skupinskega dela.

Mikkel Hansen (z žogo) je Sloveniji v četrtfinalu natresel osem 
golov.  Foto: STA
Mikkel Hansen (z žogo) je Sloveniji v četrtfinalu natresel osem golov.  Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Škoda predvsem, ker so se fantje na olimpijske igre uvrstili po težji poti in pri tem izločili favorizirano Španijo v kvalifikacijah na Švedskem in nato gradili uspešno rokometno zgodbo vse do sredinega četrtfinala. Danci so Slovence razbili v drugem polčasu, a tekma se je lomila v prvem, kjer so Vujovićevi izbranci imeli priložnost, da bi speljali tekmo na svoj mlin. Najbrž so prehitro zamenjali globoko obrambo, čeprav je Rene Toft Hansen ustvarjal nered na šestmetrski črti. Takrat bi potrebovali kakšen pošten prekršek tudi za ceno izključitve. Manjkalo je nekaj športne pokvarjenosti. Tako pa so Dancem dovolili, da so ti ujeli svoj (strelski) ritem. Za severnjake ni lepšega scenarija. Danci so napadalna ekipa. Imajo strelski potencial za 40 golov na tekmo, če imajo svoj dan. Ko se enkrat odlepijo, pa jih je težko loviti, v rezultatu in na igrišču.

Četrtfinalni izidi rokometnega turnirja - Brazilija : Francija 27:34, Nemčija : Katar 34:22, Danska : Slovenija 37:30, Hrvaška : Poljska 27:30; polfinalna para, danes - Danska : Poljska (20.30), jutri (1.30) - Francija : Nemčija.

Sprememba borbenega načrta že po uvodnih minutah je bilo slabo znamenje. Slovenci so se mučili v obrambi in napadu, a to je bilo glede na pomembnost tekme in kakovostni rang nasprotnika pričakovano. Resda je bil učinek čuvajev mreže na obeh straneh igrišča lep čas ničen, a Slovenija bi prav v uvodnih minutah potrebovala eno, dve obrambi vratarja, ki je začel tekmo. Danci so sprožali strele iz vseh položajev. Tudi takšne, ki se niso zdeli najbolj logični. A ko zadevaš, ni vprašanj. Bolje strel na gol kot izgubljena žoga oziroma tehnična napaka. Danci imajo enostavno vodilo, ki ga lahko izpeljejo z odličnimi strelci. Preproste stvari pa so običajno najboljše. Slovenci bi jih morali zaplesti, a jim žal ni uspelo.

Ni dobro, ko moraš stalno loviti tekmeca in ti zmanjka ena poteza, da bi ga ujel. Zgrešena sedemmetrovka, prestop, obrambni prijem, sodniška presoja. V takšnih okoliščinah gre praviloma vse narobe. Takrat bi krvavo potrebovali kakšen pozitivni vzgib. Španska sodnika sicer nista botrovala porazu, a Sloveniji še zdaleč nista pomagala. V prelomnih trenutkih v končnici prvega in na začetku drugega polčasa so imeli tekmeci številčno prednost, ki so jo izkoristili in ušli na pet, šest golov. To pa je zaostanek, ki ga proti Dancem v izločilnih dvobojih ne morejo nadomestiti niti močnejše reprezentance, kot je slovenska. Tekmeci nato začenjajo zadevati z desetih metrov, njihov vratar pa braniti zicerje. Sosledje dogodkov ob diametralno nasprotnih razpoloženjskih stanjih je razumljivo. Primerjalne prednosti močnejše ekipe pa pridejo ob tem še bolj do izraza.

Slovenski selektor Veselin Vujović je po tekmi že po običaju izrekel vse, kar mu je ležalo na duši. Poraze slabo prenaša. Na klubski in reprezentančni sceni. Dobra stvar je, da se hitro obrne proti novim izzivom. Najraje bi že včeraj igral novo tekmo z Danci. Razvoj dogodkov bi bil morda drugačen, a tega nikoli ne bomo izvedeli. Kot ne bomo izvedeli, če bi Slovenija v Riu lahko posegla po medalji. Lahko jo osvojijo Poljaki, ki smo jih gladko ugnali v zadnjem krogu skupinskega dela. V zadnji četrtfinalni tekmi so premagali Hrvate in se jim tako oddolžili za šokanten poraz na domačem evropskem prvenstvu. Ponovil se je scenarij z zadnjega svetovnega prvenstva v Katarju, ko so Poljaki prav v četrtfinalu izločili Hrvate. Nato so se zavihteli do brona. Danes bodo Karol Bielecki in druščina v polfinalu testirali Dance. Evropski prvaki Nemci pa olimpijske zmagovalce Francoze.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano