Hrvaška atletinja do zlata tudi s slovenskim znanjem

Atletsko javnost je danes ponoči na olimpijskih igrah presenetila mlada, 20-letna Hrvatica Sara Kolak. Ta je osvojila zlato kolajno v metu kopja, uspeh pa je tudi plod slovenskega znanja. Njen trener je namreč Celjan Andrej Hajnšek. Ta se je že pred časom začel učiti hrvaško himno in sinoči mu je znanje "Ljepe naše" prišlo še kako prav.

 Foto: STA
Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Kolakova je v današnjem finalu v Riu slavila s 66,18 metra, srebro si je priborila Južnoafričanka Sunette Viljoen s 64,92 metra, tretja pa je bila Čehinja Barbora Špotakova s 64,80 metra.

Na letošnjih olimpijskih igrah pa se je zgodila prava športna pravljica v slogu "saj ni res, pa je". Hrvaška na letošnjih igrah res blesti, na svojem računu ima že sedem kolajn, od tega pet zlatih in dve srebrni. Kolakova je ponoči v svoji disciplini kar dvakrat popravila osebni in državni rekord in to ne v centimetrih, pač pa metrih, ob osvojeni zlati kolajni pa na Hrvaškem že govorijo o "čudežu".

Kolakova je za nepričakovano olimpijsko zmago poskrbela z novim hrvaškim rekordom, svetovna rekorderka Špotakova pa je po dveh zlatih medaljah na prejšnjih igrah 2008 in 2012 tokrat ostala le pri bronasti, ki jo je dobila za las, saj je četrta Poljakinja Maria Andrejczyk za njo zaostala le dva centimetra.

"Sara ima tisto noro glavo, potrebno za vrhunske rezultate. Močna je, kot sem močna jaz, tudi uspešna bo tako. Zelo je delovna in malo nora, vse v pozitivnem smislu," je za index.hr o svoji varovanki povedala Sandra Perković, hrvaška šampionka, ki je v metu diska v Riu in pred štirimi leti v Londonu prav tako osvojila zlato.

Perkovićeva je Kolakovi tudi kupila orodje, s katerim se je vpisala v zgodovino atletike. Kolakova namreč meče dve kopji, "Zmaja" in "Thorkija", slednji je bil darilo Perkovićeve.

"Osvojila je evropski mladinski bron in to brez svojega kopja. Andreas Thorkildsen je njen najljubši metalec, zato sem ji kupila njegovo kopje in naročila torbo z napisom "Sara Kolak Croatia". Vse skupaj sem začinila s Thorkildsenovim podpisom na torbi, ni večje motivacije kot to," je za index dejala Perkovićeva.

Saro je vsekakor navdahnila, saj je leto dni po evropski kolajni z novim kopjem osvojila tudi bron na svetovnem mladinskem prvenstvu.

Uspeh mlade metalke kopja pa gre prav gotovo tudi na račun slovenskega trenerja Andreja Hajnška, ki skrbi tudi za slovensko rekorderko Martino Ratej. Hrvaška atletinja tako ceni svojega mentorja, da se ne odziva na vabila slovitih univerz iz ZDA in ostaja zvesta svojemu trenerju. "Kako ga naj zapustim, če pa je moj drugi oče, ki se ne dere name, mi stoji ob strani in živi za moje rezultate," je dejala Kolakova.

Zaradi trenerja in boljših pogojev za delo se je Kolakova tudi preselila iz reškega Kvarnerja v Celje. Pred dvema letoma si je hudo poškodovala ramo, izgubila celotno sezono, a se nato v Sloveniji povsem rehabilitirala in krenila proti Riu. Trener je že pred mladinskim EP napovedoval Sarino medaljo, enako je ponovil pred Riom.

Sicer se mu je športna javnost takrat smejala, še posebej, ker je Kolakova normo za Rio dosegla tik pred zdajci. Sam pa se je že pred meseci začel učiti hrvaško himno, kar mu je bržkone danes ponoči prišlo še kako prav, še poroča hrvaški index.

STA


Najbolj brano